Benedek
-4 °C
5 °C

Több éves mélyponton a forint

2006.05.15. 12:59
A nemzetközi helyzet fokozódik, a hazai folyamatok nem befolyásolják a forint-euró árfolyamot - derül ki az Index által megkérdezett elemzők szavaiból. Az egész régiót, illetve a feltörekvő piacokat elért negatív hangulat immár több mint két éves mélypontra repítette a forintot, reggel 269,50-et is adtak egy euróért, napközben némileg megnyugodni látszik a piac.
268 forint körül mozog az euró ára a piacokon. Ez önmagában is mélypont az utóbbi hónapokban a korábban megszokott szintről elmozdult forint árfolyamában (az idén eddig egyszer, április 6-án volt 268 volt fölött az euró ára), de reggel még a 270-es szint közeléből indult a forint. Délelőtt 269,50-en is születtek kötések: az euró ennyire drága utoljára 2003 végén, a három százalékpontos kamatemelést után (december 3-án 273-ig ment az árfolyam), illetve 2004 januárjában volt. Dél körül némi korrekció látszott, ám a 267,20 körüli árfolyam átmenetinek bizonyult, és a banközi piacon zárás körül ismét 269 közeli áron születtek kötések.

Nemzetközi trendekkel magyarázták az Index által megkérdezett szakértők a mostani gyengélkedést. Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója és Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője egyaránt úgy vélték, a feltörekvő piacokat, köztük Magyarországot az utóbbi napokban "több pofon" is érte: idetartozik, hogy a török nyugdíjreform bukásával a líra zuhanórepülésbe kezdett, és magával rántotta a mi térségünk devizáit is. Emellett a már öt százalékos amerikai kamat mellett most - a korábbi hetek álláspontjához képest - mégis nagyobb esélyt adnak a további emelésnek a befektetők.

Egyik szakértő sem gondolja azonban, hogy a mostani árfolyamzuhanás már beavatkozást igényelne: kamatemelésre egyikük sem számít. Az Index kérdésére Duronelly Péter ugyanakkor hozzátette, nem is lehetne megmondani, milyen mértékű emelés lenne képes, ha egyáltalán képes lenne ellensúlyozni a nemzetközi trendeket, hiszen a forint nem a hazai makrogazdasági adatok váratlan alakulása miatt vált olcsóbbá.

Nem megyünk vissza 260 alá

További esésre nem számítanak a szakértők, bár hangsúlyozták, kizárni nem lehet a gyengülést. Török Zoltán szerint valószínűbbnek látszik azonban, hogy a piac lassan megnyugszik, és a forint valamennyit visszaerősödik. Duronelly Péter szerint azonban arra a közeljövőben nem lehet számítani, hogy újra 260 közelébe kerül az árfolyam.