Valér
-2 °C
0 °C

Ismét gyenge a forint

2006.07.14. 10:55
A közel-keleti helyzet fokozódik, de a régiós környezet sem kedvez a magyar devizának. Sok múlik azon, hogyan dönt Sólyom László a Gyurcsány-csomagról. A forint mindenesetre ismét a sáv gyenge oldalára került, reggel 283 egységbe került egy euró.

Tegnap este 7 óra után 280-ról 283 közelébe emelkedtek a forint/euró jegyzések a közel-keleti feszültség további éleződése nyomán - írta a Portfolio.hu. A ma reggel 281,80-282,20 körül induló első jegyzések aztán délelőtt 9 óra körül 283,70-ig emelkedtek jelentős volatilitás mellett. A régióban valamennyi fontosabb deviza leértékelődési nyomás alatt van. Pénteken tehát ismét a plusz/mínusz 15 százalékos sáv gyenge oldalára csúszott a forint a bankközi devizapiacon. Ezt követően enyhült az eladói nyomás. Tizenegy órára 282,50 körül látszott stabilizálódnia forint, a volatilitás is csökkenést mutatott.

A forint süllyed a leginkább

Az MTI összefoglalója szerint a piacon elmondták: ugyan a közép-európai régió valutái is gyengülőben vannak, de a forint süllyedése erőteljesebb. A dollár is erősödött a nemzetközi piacokon, Budapesten reggel 223,60/70 forinton jegyezték, szemben a csütörtöki 220,25/30 forinttal.

A japán jegybank 25 bázispontos kamatemelésének híre közvetlenül nem befolyásolta a forint árfolyamát az üzletkötők szerint. Sokkal inkább a feltörekvő piacokat érintő negatív hangulat, és az EU pénzügyi biztosának a magyar közszféra finanszírozásáról előző nap megjelent negatív véleménye nyomja le a magyar valuta árfolyamát - mondták a piacon.

A forintpiacon az overnight kamat 6,10/20 százalékon maradt, a hosszabb lejáratokon, és az állampapírpiacon 10-13 bázisponttal emelkednek a kamatok és a hozamok.

Mi lesz a hiánycéllal?

Bőven lehet okokat találni a forint gyengülésére - hangsúlyozta az Indexnek még tegnap este Bratincsák Péter. A CIB Bank elemzője kiemelte, sem a hazai, sem a régiós, sem a nemzetközi környezet nem kedvez a forintnak. Magyarországon politikai bizonytalanság nincs ugyan - elemzett Bratincsák -, de a pénzügyi ismét fokozódott. Azzal, hogy az államfő esetleg előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól a hétfőn elfogadott adótörvények ügyében, felmerül a veszély, hogy a jogszabályok későbbi hatályba lépésével, esetleg teljes elmaradásával nem lesz tartható a megszorítások idei, meglehetősen feszes üteme. Egy kisebb késés is azt eredményezheti, hogy a kormány által újonnan megállapított hiánycélt sem sikerül tartani az év végéig, ez pedig a fiskális politika már alig létező hitelességét tovább rombolná.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!