Viola
-6 °C
-2 °C

Idióta piacon erősödik a forint

2008.04.01. 16:07
Míg a reggeli negatív nemzetközi befektetői hangulatban új kéthetes mélypontra lökték a forintot az euróval szemben, addig kora délutánra már jóval erősebb szinten mozog a közös európai fizetőeszközzel szemben. A kormányválság árnyékában mindez első ránézésre igencsak érdekes piaci fejleménynek tűnik. A tőzsdeindex szintén kirobbant, már több mint 200 pontos pluszban van.

"Számomra érthetetlen" a piac mozgása – jegyezte meg a Portfolio.hu kérdésére egy globális szereplő budapesti devizakereskedője. A forinterősödéssel párhuzamosan az állampapírhozamok is intenzíven süllyedtek a reggeli emelkedés után. "Elég idióta a piac" – fejtette ki véleményét egy elsődleges állampapírkereskedő. Az értetlenség mellett azért néhány magyarázó tényezőt is megemlítettek a piaci szakemberek.

Szeszélyes hangulat

Reggel igen pesszimista nemzetközi befektetői hangulatot okozott a UBS és a Deutsche Bank felől érkezett nagy összegű, 19 milliárd eurós és 2,5 milliárd dolláros veszteségleírás. Akkor úgy nézett ki, egy újabb borús napnak nézünk elébe. Napközben azonban a befektetők egyre inkább úgy látták, hogy ennél már nem lehet rosszabb.

Ennek nyomán fokozatosan javult a kockázatvállalási hajlandóság, emelkedtek a nemzetközi részvényindexek, és a térségi devizák (török líra, dél-afrikai rand) erősödtek – magyarázta a furcsa piaci folyamatot a devizakereskedő. Az UBS például ma reggel a saját tőkéjének mintegy egyharmadát írta le veszteségként, aminek azért tiszta fejjel kevés szereplő örül alapesetben.

A forintnak emellett jól jött a Magyar Nemzeti Bank hétfői 0,5 százalékpontos kamatemelése is. Így tehát a reggeli botlás után, amikor 261,50-ig emelkedtek a forint/euró jegyzések, határozottan erősödni kezdett a magyar fizetőeszköz. Az erősödés azt követően is kitartott, hogy hétfő este óta valóban a kormánykoalíció összeomlásáról beszélhetünk.

Délután fél háromkor már ismét 258 forint körül járt az euró ára, ami ugyanolyan erős forintárfolyamot jelez, mint amikor Kóka János SZDSZ-elnök tegnap bejelentette a liberális miniszterek visszahívásának tervét (amit este a párt ügyvivői testülete támogatott is).

Érthetetlen fordulat

Ez már csak azért is érthetetlen, mert eddig a piac gondolkodásában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hatalmon maradása összeforrt a reformakarattal, és így a magyar eszközárak stabilitásával. Ennek egyértelmű jele volt például, hogy azonnal gyengült a forint, amikor február elején Gyurcsány esetleges lemondásáról szóló pletykák kaptak szárnyra. Ehhez képest most, amikor Gyurcsány felajánlja lemondását, pozitívan reagál a piac.

Ez "számomra érthetetlen" piaci fogadtatás – tette hozzá egy devizakereskedő. Elképzelhetőnek mondta, hogy egyes piaci szereplők azt értékelik pozitívan: Gyurcsány valóban a koalíció fenntartását szeretné akár saját bukása árán is. Elmondása szint egyébként a likviditás továbbra sem nevezhető jónak, a befektetők óvatosak, így nem mernek nagyobb pozíciókat felvállalni.

A jó hangulat a tőzsdére is átragadt: a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX reggel még 0,8 százalékos eséssel nyitott, és a negatív tartományban volt délelőtt is. Kora délután azonban megjelentek a vevők a tőzsdén: fél háromkor már csaknem 90 pontos pluszban volt a BUX, amely ezt követően is emelkedett, és négy órakor már több mint 200 pontos pluszban tartózkodott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!