Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Könnyű préda lesz a pénzünk

2008.04.01. 11:34
A Concorde szerint a kormányválság gazdasági hatásait illetően a külföldi befektetők magatartása lesz a meghatározó. Ez annak fényében, hogy a gazdasági növekedés minimális, az államháztartás finanszírozási gondjai tartósak, és a deviza is sérülékeny, egyértelműen rossz hír lehet – vélekedik Kovács Krisztián, a Concorde elemzője. Attól viszont nem kell félni, hogy jövőre nem lesz költségvetésünk.

A politikai viharok piaci hatásait elemezve a legfontosabb összefüggés ezúttal is az, hogy mind a forint-, mind az állampapír-, mind a részvénypiacon a külföldi befektetők magatartása a meghatározó – olvasható a Concorde helyzetértékelésében. Külföldről nézve pedig a koalíció szakadása egyértelműen rossz hír, hiszen a nullához tartó gazdasági növekedés, az államháztartás tartós finanszírozási gondjai, a sérülékeny deviza mellé bekerült az eddig sem rózsás képbe a politikai bizonytalanság is. Mindezt ráadásul egy olyan nemzetközi piaci helyzetben kénytelenek értékelni a külföldi befektetők, amikor a kockázatos befektetések iránti vonzalom a mélyponton van.

A jegybank segíthet

A forint árfolyamában a fentiek miatt könnyen elképzelhető egy átmeneti gyengülés, megtörténhet, hogy egyes piaci szereplők az eddiginél is könnyebb prédának tartják a magyar fizetőeszközt, aminek bedöntésével, és erre építő pozíciók felvételével próbálnak profitot kicsiholni a helyzetből. Hosszabb távon azonban, ha stabilizálódni tud a sok országban egyáltalán nem ritka kisebbségi kormányzás – amire most a legnagyobb esély van –, a forint- és az állampapírpiacon egyaránt megnyugvás valószínűsíthető.

Egyrészt a piac legnagyobb félelme, a költségvetési fegyelem ismételt fellazulása egy kisebbségi kormányzás keretei között sokkal nehezebben következhet be, mint a stabil többség megléte esetén, erre több példa is van a régióban. Másrészt a jegybank kommunikációja és magatartása egyértelműen erősíti a monetáris politika hitelességét, látható, hogy az MNB el van szánva a szükséges mértékű monetáris szigorításra.

Ez azért fontos a Concorde szerint, mert a magyar infláció szempontjából döntő jelentősége van a forint árfolyamának, azaz a jegybank az infláció féken tartása érdekében meg fogja védeni a forintot is, ráadásul ez az elkötelezettség bizalmat szül a hosszabb távú inflációs várakozások terén, ami jótékonyan hathat a hosszú távú hozamokra.

Nem lesz jó brókernek lenni

Az amúgy is borús részvénypiaci kilátásokat viszont tartósan ronthatják az elmúlt napok fejleményei. A külföldi befektetők már jó ideje egyre kevesebb okot látnak arra, hogy éppen magyar részvényeket tartsanak.

Azoknak a külföldi részvénybefektetőknek, akik nem találták attraktívank a magyar piacot, egy kormányválságtól vagy egy kisebbségi kormányzástól aligha jön meg az étvágyuk. A magyar részvények iránti érdeklődés élénkülését tehát a hazai folyamatok valószínűleg nem fogják elősegíteni, ehhez a nemzetközi piaci hangulat változására lenne szükség.

Nem lesz költségvetés? Sebaj

A Concorde elemzője kitért arra is, milyen gazdaság- és költségvetéspolitikai következményei lehetnek a kormányválságnak, és az abból fakadó kisebbségi kormányzásnak. Kovács Krisztián elképzelhetőnek nevezte, hogy az SZDSZ nem vesz részt a fontos szavazásokon – mondván, a valódi ellenzéki magatartáshoz szükséges fordulhat megoldhatatlan kommunikációs feladat lenne –, így a tisztán MSZP-s kormány is el tud fogadtatni törvényeket, beleértve a költségvetési törvényt is. Ha mégsem, a széles körben elterjedt tévhittel ellentétben nem dől össze a világ: életbe lép az előző évi, ami nem biztos, hogy rosszabb, mint egy új.

Arra gyakorlatilag semmi esély nincs, hogy a gazdaság versenyképességét, a nagy rendszerek tartós finanszírozhatóságát elősegítő kormányzati lépésekhez szükséges politikai támogatás kialakuljon, ennek oka az, hogy valójában a népszavazáson elszenvedett kiütéses vereség után a nagyobbik kormánypárt vonta meg a támogatását a jelszavaiban ezt célzó kormánytól, és népszerűtlen intézkedések megvalósítására a továbbiakban nem lesz hajlandó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!