Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Könnyű préda lesz a pénzünk

2008.04.01. 11:34
A Concorde szerint a kormányválság gazdasági hatásait illetően a külföldi befektetők magatartása lesz a meghatározó. Ez annak fényében, hogy a gazdasági növekedés minimális, az államháztartás finanszírozási gondjai tartósak, és a deviza is sérülékeny, egyértelműen rossz hír lehet – vélekedik Kovács Krisztián, a Concorde elemzője. Attól viszont nem kell félni, hogy jövőre nem lesz költségvetésünk.

A politikai viharok piaci hatásait elemezve a legfontosabb összefüggés ezúttal is az, hogy mind a forint-, mind az állampapír-, mind a részvénypiacon a külföldi befektetők magatartása a meghatározó – olvasható a Concorde helyzetértékelésében. Külföldről nézve pedig a koalíció szakadása egyértelműen rossz hír, hiszen a nullához tartó gazdasági növekedés, az államháztartás tartós finanszírozási gondjai, a sérülékeny deviza mellé bekerült az eddig sem rózsás képbe a politikai bizonytalanság is. Mindezt ráadásul egy olyan nemzetközi piaci helyzetben kénytelenek értékelni a külföldi befektetők, amikor a kockázatos befektetések iránti vonzalom a mélyponton van.

A jegybank segíthet

A forint árfolyamában a fentiek miatt könnyen elképzelhető egy átmeneti gyengülés, megtörténhet, hogy egyes piaci szereplők az eddiginél is könnyebb prédának tartják a magyar fizetőeszközt, aminek bedöntésével, és erre építő pozíciók felvételével próbálnak profitot kicsiholni a helyzetből. Hosszabb távon azonban, ha stabilizálódni tud a sok országban egyáltalán nem ritka kisebbségi kormányzás – amire most a legnagyobb esély van –, a forint- és az állampapírpiacon egyaránt megnyugvás valószínűsíthető.

Egyrészt a piac legnagyobb félelme, a költségvetési fegyelem ismételt fellazulása egy kisebbségi kormányzás keretei között sokkal nehezebben következhet be, mint a stabil többség megléte esetén, erre több példa is van a régióban. Másrészt a jegybank kommunikációja és magatartása egyértelműen erősíti a monetáris politika hitelességét, látható, hogy az MNB el van szánva a szükséges mértékű monetáris szigorításra.

Ez azért fontos a Concorde szerint, mert a magyar infláció szempontjából döntő jelentősége van a forint árfolyamának, azaz a jegybank az infláció féken tartása érdekében meg fogja védeni a forintot is, ráadásul ez az elkötelezettség bizalmat szül a hosszabb távú inflációs várakozások terén, ami jótékonyan hathat a hosszú távú hozamokra.

Nem lesz jó brókernek lenni

Az amúgy is borús részvénypiaci kilátásokat viszont tartósan ronthatják az elmúlt napok fejleményei. A külföldi befektetők már jó ideje egyre kevesebb okot látnak arra, hogy éppen magyar részvényeket tartsanak.

Azoknak a külföldi részvénybefektetőknek, akik nem találták attraktívank a magyar piacot, egy kormányválságtól vagy egy kisebbségi kormányzástól aligha jön meg az étvágyuk. A magyar részvények iránti érdeklődés élénkülését tehát a hazai folyamatok valószínűleg nem fogják elősegíteni, ehhez a nemzetközi piaci hangulat változására lenne szükség.

Nem lesz költségvetés? Sebaj

A Concorde elemzője kitért arra is, milyen gazdaság- és költségvetéspolitikai következményei lehetnek a kormányválságnak, és az abból fakadó kisebbségi kormányzásnak. Kovács Krisztián elképzelhetőnek nevezte, hogy az SZDSZ nem vesz részt a fontos szavazásokon – mondván, a valódi ellenzéki magatartáshoz szükséges fordulhat megoldhatatlan kommunikációs feladat lenne –, így a tisztán MSZP-s kormány is el tud fogadtatni törvényeket, beleértve a költségvetési törvényt is. Ha mégsem, a széles körben elterjedt tévhittel ellentétben nem dől össze a világ: életbe lép az előző évi, ami nem biztos, hogy rosszabb, mint egy új.

Arra gyakorlatilag semmi esély nincs, hogy a gazdaság versenyképességét, a nagy rendszerek tartós finanszírozhatóságát elősegítő kormányzati lépésekhez szükséges politikai támogatás kialakuljon, ennek oka az, hogy valójában a népszavazáson elszenvedett kiütéses vereség után a nagyobbik kormánypárt vonta meg a támogatását a jelszavaiban ezt célzó kormánytól, és népszerűtlen intézkedések megvalósítására a továbbiakban nem lesz hajlandó.