Hathavi mélypontról jött vissza a forint

2007.08.15. 17:44
Az ideges hangulatban egy szokványos jegybanki tranzakciót beavatkozásnak értékeltek a befektetõk, és délután elkezdték vásárolni a forintot: így a reggeli, hathavi mélypontról végül erõsödött a forint, délután 256,30-ig csúszott le az euró ára. A BUX esett, a nap vesztese az OTP volt.

A kedvezõtlen nemzetközi részvénypiaci hangulat hatására egész napos lecsorgás jellemezte a BUX indexet, mely nap végére 1,7 százalékos csökkenéssel zárt. Az amerikai indexek a nyitást követõ esés után felfelé vették az irányt, így a Dow a 13 000 pontos szint fölé vissza tudott kapaszkodni. Ez az európai piacokon is enyhén oldotta a negatív hangulatot, melyek közül a német DAX késõ délutánra már pluszt mutatott és többiek is jelentõsen korrigáltak nap közbeni veszteségeikbõl. A régiós indexek közül a cseh PX 1,4, az orosz RTS 2, a török ISE 100 4,3 százalékkal került lejjebb.

A jelzáloghitel piaci aggodalmak miatt továbbra is nagyfokú bizonytalanság jellemzi a nemzetközi részvénypiacokat, ami a magas volatilitásban is megmutatkozik. A befektetési bankok közül többen az esést látva továbbra is úgy vélik, hogy túlzott a pesszimizmus, a részvénypiaci fundamentumokkal nincs probléma.

Az OTP a nap vesztese

A vezetõ részvények közül a Mol tartotta magát a legjobban a mai kereskedés során. Az olajpapírok esetében a saját részvény vásárlások és az OMV felvásárlás esetleges tovább bonyolódása szolgálhatnak támaszként. Az árfolyam 0,3 százalékkal emelkedett 22 milliárd forint feletti forgalom mellett. Az OTP volt a mai nap egyik legnagyobb vesztese, a bankpapírok 34 milliárd forint feletti forgalommal 3,7 százalékkal hanyatlottak. A kedvezõtlen nemzetközi hangulatban a bankpapírok továbbra is alulteljesítõk lehetnek és törékenyek maradhatnak, bár az elemzõi céláraktól távolodva fundamentális szemmel már jó vételi lehetõségeket lehet találni.

A gyógyszergyártók közül a Richter jelentõs, 2,6 százalékos mértékben esett, míg az Egis 0,7 százalékkal értékelõdött le a mai kereskedés során. A forint árfolyama az elmúlt napok gyengülését követõen ma erõsödött a dollárral szemben. A defenzívnek tartott Magyar Telekom mindössze 1,1 százalékot veszített értékébõl

Félreértés miatt korrigált a forint

Bár csak a szokásos mértékben jelent meg forintvásárlásával a piacon a Magyar Nemzeti Bank, ezt néhány londoni szereplõ az ideges hangulatban devizapiaci intervenciónak tekintette, és emiatt elkezdték venni a forintot - jelezte érdeklõdésünkre Gondi István, a Raiffeisen Bank devizakereskedõje. Ennek nyomán az euróval szembeni forintjegyzések 3 óra után 259-rõl rövid idõ alatt 257 alá süllyedtek jelentõs forgalom mellett. A kereskedõ szerint mivel a forintgyengülést generáló külpiaci sztorinak "nincs még itt a vége", ezért könnyen lehet, hogy ma estére 259-ig visszaemelkedik az euró ára.

Tegnap kora délutánig a forint gyengülése mögött a lehangoló második negyedéves GDP-adatot és a török államfõválasztási folyamat körüli kockázatokat lehetett megnevezni fõ okként. Késõbb az amerikai piacnyitást követõen eluralkodó negatív hangulat vette át a fõ szerepet. A hangulatromlást az okozta, hogy újabb, a másodlagos jelzálogpiacon érdekelt cégek közöltek kedvezõtlen híreket, illetve a hitelpiaci összeomlásnak az amerikai kiskereskedelmi forgalomba való begyûrûzésére utaló jelek mutatkoztak (pl. Wal-Mart profit figyelmeztetés).

Féléves mélypontról indultunk

Szerda reggel 258,50 körül mozogtak az elsõ jegyzések a forint/euró relációban, amelyre január vége óta nem volt példa. Egy átmeneti forinterõsödés után 10:05-kor 258.50-258.80 körül hullámzott az árfolyam. A tegnapi amerikai részvénypiaci zuhanás ázsiai piacokba átgyûrûzése után ma Európában is negatív hangulatban indult a nap. Ez, illetve az alacsony kamatú devizák hatalmas erõsödése további forintgyengülés felé mutatna, bár a tegnap reggel óta bekövetkezett mintegy 2 százalékos leértékelõdés egyesek szemében akár túlzottnak is tûnhet. A zloty tegnap reggel óta ugyanis csak bõ 1 százalékot esett az euróval szemben.

A forint "túlreagálása" a lényegesen gyengébb makrogazdasági fundamentumokkal, illetve azzal is összefügghet, hogy míg a lengyel jegybank a tegnapi inflációs adatok alapján még inkább biztos, hogy rövid távon kamatot emel, addig a magyar jegybank várhatóan kamatcsökkentést hajt végre. Ma munkaszüneti nap van Lengyelországban, így az ottani alacsonyabb likviditás nagyobb eséllyel csapódik le fokozott árfolyamingadozásban.

A kockázatvállalási hajlandóság jelentõs csökkentése során a befektetõk a fundamentumok alapján igyekeznek különbséget tenni az egyes feltörekvõ piacok között. Ez a tényezõ a forint más régiós devizáknál nagyobb gyengülése felé mutat.