Tempósan zuhan a forint

2007.08.15. 10:21
Bő féléves mélypontról indult ma reggel a forint az euróval szemben a bankközi piacon, és a tegnapi jelentős, közel 2 százalékos gyengülés ellenére nem zárható ki a további értékvesztés sem. A nemzetközi befektetői hangulat ismét fokozottan pesszimista. Kedd délután óta jelentős átrendeződések következtek be a világ főbb devizapiacain.

Tegnap kora délutánig a forint gyengülése mögött a lehangoló második negyedéves GDP-adatot és a török államfő-választási folyamat körüli kockázatokat lehetett megnevezni fő okként. Később az amerikai piacnyitást követően eluralkodó negatív hangulat vette át a főszerepet. A hangulatromlást az okozta, hogy újabb, a másodlagos jelzálogpiacon érdekelt cégek közöltek kedvezőtlen híreket, illetve a hitelpiaci összeomlásnak az amerikai kiskereskedelmi forgalomba való begyűrűzésére utaló jelek mutatkoztak.

A tegnapi amerikai részvénypiaci zuhanás átgyűrűzött az ázsiai piacokba, és ezután ma Európában is negatív hangulatban indult a nap. Ez, illetve a carry trade devizák hatalmas erősödése további forintgyengülés felé mutatna, bár a tegnap reggel óta bekövetkezett mintegy 2 százalékos leértékelődés egyesek szemében akár túlzottnak is tűnhet. A régiós valuták közül a zloty tegnap reggel óta ugyanis csak bő 1 százalékot esett az euróval szemben.

A forint "túlreagálása" a lényegesen gyengébb makrogazdasági fundamentumokkal (magas költségvetési deficit és folyó fizetési mérleghiány, nagyon alacsony gazdasági növekedés), illetve azzal is összefügghet, hogy míg a tegnapi inflációs adatok alapján még inkább biztos, hogy a lengyel jegybank rövid távon kamatot emel, addig a magyar jegybank várhatóan kamatcsökkentést hajt végre. Ma munkaszüneti nap van Lengyelországban, így az ottani alacsonyabb likviditás nagyobb eséllyel csapódik le fokozott árfolyamingadozásban.

A kockázatvállalási hajlandóság jelentős csökkentése során a befektetők a fundamentumok alapján igyekeznek különbséget tenni az egyes feltörekvő piacok között. Ez a tényező a forint más régiós devizáknál nagyobb gyengülése felé mutat.

258,50 körül mozogtak a ma reggeli első jegyzések a forint/euró relációban, amire január vége óta nem volt példa. Egy átmeneti forinterősödés után 9:28-kor 258,50-258,80 körül hullámzott az árfolyam. A dollár világpiaci izmosodása és a forint leértékelődése a forint/dollár jegyzéseket a tegnap reggeli 185,50 körüliről 192 közelébe emelte mostanra. A bizonytalan hangulatban az alacsonyabb likviditás mellett (az eurózóna több országában munkaszüneti nap van) jelentős árfolyamkilengések könnyen elképzelhetők.