Huba
17 °C
33 °C

Kik vesznek garázst a lakásukhoz?

2006.07.12. 10:50
Vannak területek, ahol nem adhatóak el a garázsok. Az olcsó lakásoknál a garázs ára az újonnan megvásárolt otthon negyedét-harmadát is elérheti. A kispénzű vásárlóknak ez megfizethetetlen. A nagyobb lakások vásárlói ugyanakkor nem egy, hanem két vagy három beállót is vásárolnak.

A hosszabb távon gondolkodó lakásfejlesztők nem megváltást fizetnek az önkormányzatoknak, amiért nem alakítanak ki parkolóhelyeket a telkeken belül, hanem garázst építenek a házaik alá - áll az Engel Group MTI-hez eljuttatott elemzésében.

A Magyarországon több mint 100 milliárd forintot befektető Engel Group megfigyelése szerint gyakori, hogy a lakást építő cégek - a jogszabályoknak egyébként megfelelően - megváltást fizetnek az önkormányzatnak annak érdekében, hogy ne kelljen megépíteniük a jogszabályokban előírt garázsokat.

A hosszabb távon gondolkodó befektetők azonban a belvárosban és környékén nem alkalmazzák ezt a megoldást. Ennek oka elsősorban az, hogy a vásárlási szokások vizsgálatánál már többször kiderült: azok, akik jó minőségű lakást vásárolnak, előbb vagy utóbb szeretnék biztonságban tudni autójukat is. A frekventáltabb területeken pedig egyébként is nehéz a megállás. Jó példa erre az Engel beruházásában készülő budai Sun Palace lakópark, ahol a garázsok jelentős része elkelt már a lakópark befejezése előtt.

A fogyasztói vizsgálatokból az is kiderül, hogy a nagyobb lakások vásárlói nem egy, hanem két vagy három beállót is vásárolnak, a család nagyságától, illetve az autók számától függően. Azt azonban az Engel vizsgálata is megerősítette, hogy vannak területek, ahol nem adhatóak el a garázsok. Az olcsó lakásoknál a garázs ára az újonnan megvásárolt otthon negyedét-harmadát is elérheti. A kispénzű vásárlóknak ez megfizethetetlen. Ráadásul gyakorta autó nélküli családok költöznek ilyen helyre, vagy olyan autóval rendelkeznek, amelynek ára jóval kisebb a garázsénak.

A külföldiek lakásvásárlási szokásai lényegesen eltérnek a magyarokétól. Számukra evidencia, hogy a komfortos élet része a saját garázs is. Az Engel Group által épített, de külföldieknek eladott lakások 99 százaléka garázzsal együtt kelt el.