Olivér
5 °C
8 °C

Kik vesznek garázst a lakásukhoz?

2006.07.12. 10:50
Vannak területek, ahol nem adhatóak el a garázsok. Az olcsó lakásoknál a garázs ára az újonnan megvásárolt otthon negyedét-harmadát is elérheti. A kispénzű vásárlóknak ez megfizethetetlen. A nagyobb lakások vásárlói ugyanakkor nem egy, hanem két vagy három beállót is vásárolnak.

A hosszabb távon gondolkodó lakásfejlesztők nem megváltást fizetnek az önkormányzatoknak, amiért nem alakítanak ki parkolóhelyeket a telkeken belül, hanem garázst építenek a házaik alá - áll az Engel Group MTI-hez eljuttatott elemzésében.

A Magyarországon több mint 100 milliárd forintot befektető Engel Group megfigyelése szerint gyakori, hogy a lakást építő cégek - a jogszabályoknak egyébként megfelelően - megváltást fizetnek az önkormányzatnak annak érdekében, hogy ne kelljen megépíteniük a jogszabályokban előírt garázsokat.

A hosszabb távon gondolkodó befektetők azonban a belvárosban és környékén nem alkalmazzák ezt a megoldást. Ennek oka elsősorban az, hogy a vásárlási szokások vizsgálatánál már többször kiderült: azok, akik jó minőségű lakást vásárolnak, előbb vagy utóbb szeretnék biztonságban tudni autójukat is. A frekventáltabb területeken pedig egyébként is nehéz a megállás. Jó példa erre az Engel beruházásában készülő budai Sun Palace lakópark, ahol a garázsok jelentős része elkelt már a lakópark befejezése előtt.

A fogyasztói vizsgálatokból az is kiderül, hogy a nagyobb lakások vásárlói nem egy, hanem két vagy három beállót is vásárolnak, a család nagyságától, illetve az autók számától függően. Azt azonban az Engel vizsgálata is megerősítette, hogy vannak területek, ahol nem adhatóak el a garázsok. Az olcsó lakásoknál a garázs ára az újonnan megvásárolt otthon negyedét-harmadát is elérheti. A kispénzű vásárlóknak ez megfizethetetlen. Ráadásul gyakorta autó nélküli családok költöznek ilyen helyre, vagy olyan autóval rendelkeznek, amelynek ára jóval kisebb a garázsénak.

A külföldiek lakásvásárlási szokásai lényegesen eltérnek a magyarokétól. Számukra evidencia, hogy a komfortos élet része a saját garázs is. Az Engel Group által épített, de külföldieknek eladott lakások 99 százaléka garázzsal együtt kelt el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?