Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Gázártámogatás: mi az a jövedelem?

2006.12.08. 11:55
A végkielégítést, prémiumot, 0. vagy 13. havi fizetést tizenkettővel kell osztani, az egyéni vállalkozóknál nem a számla kiállítása, hanem a pénz kézhez vétele számít. A bérből élők esetében viszont nem. Hogyan számoljanak az alkalmazottak, és mit csináljanak a nyugdíjasok, akik decemberi járandóságaikat már a hó elején megkapták? Tanácsok a gázártámogatásra áhítozóknak.

"Jövedelemként a kérelem benyújtását megelőző 3 hónap átlagos jövedelmét kell feltüntetni" - meglehetősen szűkszavúan fogalmaz a gázfogyasztás támogatásáról szóló rendelet arról, hogyan, mi alapján számoljuk ki az egy fogyasztási egységre (fe) jutó jövedelmet. Az adóhivatal sem segít a tanácstalan ügyfeleken, az APEH november végére ígért hivatalos állásfoglalása ugyanis még mindig várat magára, holott az ügyfelek egy része már megkapta a nyomtatványokat.

Mi az utolsó három hónap?

Már azzal az egyszerűnek tűnő kérdéssel is sikerült megzavarni minket olvasóinknak - majd nekünk a szociális minisztériumot -, hogy mi is számít a megelőző 3 hónapnak. A bérből élők egy adott havi fizetésüket a következő hónap elején kapják kézhez. Volt olyan ügyfélszolgálati iroda, ahol azt mondták, az igénylőlapot decemberben beadóknak a novemberben, októberben és szeptemberben kézhez kapott - tehát valójában augusztusi, szeptemberi és októberi - fizetés számít.

Ezt az olvasót félrevezették. Veres Gábor, a szociális tárca osztályvezetője elmondta: az alkalmazotti jövedelem esetében nem a kézhez vétel, hanem a jogosultsági hónap számít. Vagyis annak a munkavállalónak, aki decemberben adja be az igénylőlapot, az egy fe-re jutó nettót a december, november és október elején kézhez kapott, előző hónapra járó fizetés alapján kell számolnia.

Speciális helyzetben vannak a nyugdíjasok, akik december elején már megkapták e havi juttatásukat. A tárca szakértője szerint nekik ezt az összeget nem, hanem csak a novemberben, októberben és szeptemberben felvett nyugdíjat kell figyelembe venniük (a 13. havi nyugdíj ebből a szempontból nem számít jövedelemnek).

Vállalkozók: a kézhez vétel számít

Amíg a munkavállalóknál a pénzszerzésre jogosító hónap, és nem a kézhez vétel időpontja számít, az egyéni vállalkozóknál ez pont fordítva van. Náluk a jövedelemszerzés hónapja nem az, amelyben a számlát kiálítják, hanem amikor annak ellenértékét készpénzben megkapják, vagy amikor az átutalt pénz megérkezik a számlájukra - mondta Veres Gábor. A minisztérium tájékoztatása szerint az evás és az ekhós szerződéses viszonyban a költségekkel és járulékokkal, adóval csökkentett bevétel számít jövedelemnek.

A minisztériumi szakértő tisztázta azoknak az egyszeri kifizetéseknek - mint például ajutalom, prémium, végkielégítés, 0. vagy 13. havi fizetés - a számítási módját is, amelyeket figyelembe kell venni az egy fe-re jutó jövedelem kalkulálásakor. Ezeket az igénylés benyújtása előtti 3 hónapban kapott nem rendszeres jövedelmeket - amelyek esetében már az alkalmazottaknál is a kifizetés dátuma számít, és nem az, hogy milyen időszak alapján jár - 12-vel kell elosztani, és az így kapott jövedelmet kell hozzácsapni az adott időszakban kapott rendszeres jövedelemhez.