Fél évvel elhalasztották a gázpiac megnyitását

2008.02.20. 07:15
Jövőre megszűnik a közüzemi és a versenypiac kettőssége a gázpiacon és mindenkinek, magánszemélyeknek és vállalatoknak is csak a versenypiacról szerezhetik be a gázt.

Előzetesen általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés környezetvédelmi és költségvetési bizottsága is a földgázellátásról szóló törvény tervezetét, amely a villamosenergia-piachoz hasonló versenypiaci körülményeket teremt majd. Várhatóan a főbizottságként kijelölt gazdasági bizottság mai ülésén is zöld utat fog kapni a törvény tervezete, mert minden piaci szereplő szerint sokkal jobban előkészített, mint a máig sok vitát kiváltó árampiaci nyitás.

A legfőbb kérdés azonban az volt, hogy elegendő idő áll-e rendelkezésre a tervezett júliusi piacnyitásig vagy - mint a legtöbb szakértő javasolja - legalább fél évvel el kellene halasztani a teljes liberalizációt. Ezt egészen tegnapig nem akarta tudomásul venni a gazdasági tárca. Minden jel szerint a minisztérium belátta az idő szűkösségében rejlő veszélyeket, mert a GasCon tegnapi rendezvényén Zarándy Tamás, a gazdasági minisztérium főosztályvezető-helyettese bejelentette: a korábbi elképzelések, vagyis az ez év júliusi piacnyitás helyett a teljes liberalizáció 2009. január elsején léphet hatályba.

Az új szabályozással megszűnik a jelenlegi kettős (közüzemi és verseny-) piac, ezeket a minden fogyasztó számára elérhető versenypiac váltja fel. Bár a versenypiac az eddigiekhez képest teljesen más szerepet ró a kisfogyasztókra, akik az ipari felhasználókhoz hasonló körülmények között fognak gázhoz jutni, ám a lakosság továbbra is megfelelő védelmet fog élvezni a garantált színvonalú egyetemes ellátás segítségével - ha ezt választja. Aki továbbra is megmarad az egyetemes szolgáltatói körben, az államilag ellenőrzött, diszkriminációmentes és kiszámítható áralkalmazás mellett juthat földgázhoz. Azok a kisfelhasználók, akik viszont kilépnek a versenypiacra, akár 10-15 százalékos árcsökkenést is elérhetnek, ha ügyesen választják ki a szabadpiaci ajánlatot. A lakossági fogyasztók megnyerésére eddig egyedül az EMFESZ tett kísérletet.  • Hírek
  • Lakáshitel