Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Sokkoló gázárak jönnek

2008.08.28. 07:43
Az év végéig a gáz importára 20-30 százalékkal emelkedhet, így ősszel újabb jelentős, kétszámjegyű fogyasztói áremelés jöhet. A jövő nyári végleges piacnyitás további komoly drágulást hozhat, akkortól mindenkinek a piaci árat kell fizetnie.

Könnyen elképzelhető, hogy a hazai gázfogyasztók az ősszel kétszámjegyű gázáremeléssel találják szemben magukat. A jövő év derekán, a gázpiac-nyitás teljessé válásakor ismét változhat a gáz ára. Az EMFESZ Kft. kereskedelmi és marketingigazgatóját, Biczók Andrást arról kérdezte a Világgazdaság, milyen fogyasztói gázárakra kell számítanunk 2009 júliusától.

A szakember szerint a nemzetközi árak hatása mindenképpen adott. Importárainkban októbertől jelentkezik dominánsan az a tendencia, amelyet az elmúlt hónapokban a kőolaj árának napról napra történő történelmi csúcsdöntései során tapasztaltunk. Bár a gáz piaci ára alapvetően az olajét követi, annak mozgásaira csak jóval később és – például az üzemanyagokhoz képest – kevésbé érzékenyen reagál a gázimportőrök korábbi megállapodásának értelmében.

Mint Biczók András emlékeztetett, a 2015-ig mindenképpen érvényben maradó árszámítási rendszerben a földgáz piaci ára az olajármozgásoknak csak a kilenchavi átlagos tendenciáját követi. E szerint azonban jelenleg erőteljesen növekszik.

Az áremelkedés először a földgáz importárában jelenik meg, vagyis a lakossági és az ipari fogyasztói értékesítésre szánt gázt az importőrök a korábbinál sokkal drágábban tudják majd beszerezni. Az importárak az év hátralévő részében optimista várakozások szerint legalább 20, pesszimista feltételezések szerint akár 30 százalékkal is nőhetnek.

A 2009 júliusa után várható hazai gázárakra ható másik fontos tényező maga a teljes piacnyitás ténye. Elemzők szerint ennek kétfajta hatása lehet: egyrészt versenyt generálhat a szolgáltatók között a fogyasztók megszerzéséért, másrészt a fogyasztók piaci árak megfizetésére kényszerülhetnek. Utóbbi azért várható, mert a gázpiaci nyitással az állam kivonul a gázár-meghatározásból, igaz, felügyeli a védett fogyasztói körnek (a lakosságnak) eladott gáz árának költségalapú képzését.

Mindezek ismeretében a jelenlegi rendszerhez képest a teljes piacnyitás változásokat hoz. Biczók András szerint fontos, hogy a liberalizációval kialakuló új árképzési rendszer egyszerre szolgálja a fogyasztók és a szolgáltatók érdekeit. Egyes szakértők szerint ehhez azonban akár kétszámjegyű gázáremelésre is szükség lehet októbertől. Az akkortól várható gázárak meghatározása már tart a szakma döntéshozóinak bevonásával.