Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A GKI hat százalékos inflációt vár

2004.01.26. 15:33
A gazdaságkutató cég szerint teljesülhet a tervezett 4,6 százalékos államháztartási hiány, miközben 6,2 százalékos inflációra számítanak. A társaság szerint a magyar gazdaság helyzete lényegesen jobb, mint nemzetközi és hazai megítélése.
A GKI Gazdaságkutató Rt. legújabb előrejelzésében módosította az államháztartási hiányra és a fizetési mérlegre vonatkozó prognózisát. A kutatók az államháztartás GDP arányos hiányát 4,6 százalékra, a folyó fizetési mérleg hiányát 4,7 milliárd euróra várják 2004-ben. A korábbi prognózis 4,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számolt, nem változott ugyanakkor a 6,2 százalékos éves átlagos inflációs előrejelzés.

Csökkenő infláció

A várakozások szerint kora tavasszal hét százalék fölé kerül az infláció, majd hónapról hónapra csökken, és ez év végére a 2003. decemberihez hasonló 5,7 százalékra süllyed. Arra is reális esély van, hogy a kormány és a jegybank által közösen kitűzött 2005-ös négy százalékos inflációs cél teljesüljön. A társaság szerint a 2003-ra bejelentett 5,6 százalékos deficitnél nagyobb lesz a végleges adat, azt követően, hogy ismertté válik az önkormányzatok tavalyi gazdálkodása. A hiány ezzel együtt eléri majd a GDP 5,9 százalékát.

Változni kell

A GKI elnöke szerint a gazdaságpolitika hitelességének visszaszerzéséhez következetesen végig kell vinni a megkezdett fordulatot, amihez a fiskális és monetáris politikában egyaránt kiigazításra van szükség. Vértes András azt is hozzáfűzte, hogy a monetáris politika hitelességéhez széles körű változtatásokra, többek között a célok és eszközök újragondolására lenne szükség, erre azonban kisebb az esély.

Az elnök szerint a magyar gazdaság helyzete lényegesen jobb, mint nemzetközi és hazai megítélése, miközben érezhető a bizalomhiány. Az euró 2008-as magyarországi bevezetésével kapcsolatban Vértes szerint minden országnak reális konvergencia-pályát kell magának felrajzolni, azaz nálunk is újra kell gondolni az euró 2008-as bevezetésének feltételeit.