Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

GKI: négyszázalékos növekedés várható

2004.09.06. 00:01
A kormányváltás csak kevéssé befolyásolja az idei gazdasági folyamatokat, a növekedés meghaladja a 4 százalékot, a beruházások dinamikusan, a reálkeresetek viszont minimálisan emelkednek a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint. A kutatók arra számítanak, hogy az egyensúly a második fél évben javulni fog.
A gazdaság export- és beruházás-vezérelt pályán halad - állapítják meg, hozzátéve, hogy a növekedés üteme várhatóan az idén is legalább 2 százalékponttal meghaladja az EU átlagát.

Az infláció túljutott csúcspontján, de mérséklődése - részben a vártnál magasabb olaj- és élelmiszerárak miatt - visszafogottabb a korábban gondoltnál - állapítják meg. Az év átlagában 6,9 százalékos, az év végén 6,5 százalékos áremelkedést várnak. Az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya - további intézkedések nélkül - a kormány által elhatározott 4,6 százaléknál valamivel magasabb, 4,8 százalék körüli, 1.250 milliárd forint lehet a prognózis szerint. A folyó fizetési mérleg hiányát 6,5 milliárd euróra becsülik.

Az első félévben az ipar termelése 10 százalékkal, exportja 20 százalékkal nőtt, belföldi értékesítése stagnált. Ez utóbbin belül azonban emelkedett a fogyasztási cikkek és a továbbfelhasználásra termelő ágazatok teljesítménye. Kiemelkedő a híradástechnikai cikkek, az irodagépek és a járművek kivitele. A további dinamikus fejlődést valószínűsíti a feldolgozóipari beruházások első félévi 25 százalékos bővülése - áll az előrejelzésben.

Az építőipari termelés első félévi nagyon gyors emelkedése részben a tavalyi visszaesés következménye, a magas - főleg autópálya-építéssel kapcsolatos - rendelésállomány alapján tartósan dinamikus fejlődésre van kilátás - teszik hozzá.

A kiskereskedelmi forgalom növekedése 2003-hoz viszonyítva lassult, de így is élénk. Nagyon dinamikus, az első félévben több mint 13 százalékos volt a gépkocsik eladásának növekedése is. A gépkocsi- és üzemanyag-értékesítéssel együtt számolt kiskereskedelmi forgalom hat hónap alatt 7,8 százalékkal bővült, ami jóval nagyobb a reálkeresetek szerény, mindössze 0,3 százalékos emelkedésénél. A feldolgozóiparban mérséklődött a foglalkoztatottak száma, ami az ipari termelékenység gyors növekedését jelzi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!