Gerzson
-3 °C
2 °C

Nem várható gazdaságpolitikai váltás

2005.04.22. 08:28
Az új pénzügyminiszter, Veres János se nem lazítja, se nem szigorítja lényegesen a fiskális politikát, így változatlanul az éves hiány túlteljesülése várható - derül ki a Reuters elemzői felméréséből.

Az elemzők a vártnál magasabb áprilisi büdzséhiány-előrejelzés és a pénzügyminiszteri poszton történt változás ellenére változatlan költségvetési trendeket jeleztek előre és továbbra is a hiánycél túllövésére számítanak. Szerintük a költségvetési politika fő irányán nem változtat lényegesen az új pénzügyminiszter. Erre az évre továbbra is az előirányzottnál magasabb hiányt valószínűsítenek az elemzők.

Jegybanki szakértők nemrégiben arra hívták fel a figyelmet, hogy a deficit csökkentése jelentős kiadási szigort igényel, hiszen a nyugdíjreform hatása csökkenő mértékű lesz, a hiány valódi mérete az egelőre költségvetésen kívül elszámolt tételekkel együtt pedig jóval magasabb, mint a hivatalos adatok mutatják. A felmérés megerősítette, hogy az elemzők többsége továbbra is bízik az euró 2010-es bevezetésében.

A felmérés résztvevői erre az évre és 2006-ra is egytized százalékponttal csökkentették a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésüket, így 2005-re kéttized, 2006-ra pedig háromtized ponttal várnak alacsonyabb növekedést, mint az év elején.

Még nagyobb mértékben mérséklődtek az év eleji csalódást keltő adatok után az ipari termelés növekedésére vonatkozó előrejelzések. Erre az évre 5,5, a jövő évre pedig 6,8 százalékos bővülést várnak az elemzők. Ez a márciusi prognózisnál 1,5, illetve 0,7 százalékpontos, az év elejinél pedig 2, illetve 1,2 százalékponttal kisebb. Márciusban a konszenzus szerint éves szinten csak 1,5 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás, de több elemző növekedés helyett csökkenést jósolt márciusra.