Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Az OMV összeáll a Gazprommal?

2007.11.20. 16:23
Az osztrák állami kontroll alatt álló OMV azt tervezi, hogy eladja az orosz Gazpromnak a baumgarteni gáztározó ötvenszázalékos tulajdonjogát. A döntés az amerikai Jamestown Alapítvány elemzése szerint azzal fenyeget, hogy az EU támogatását élvező Nabucco projekt vezető ereje kihátrál a csővezeték építéséből, hogy ehelyett Európa legnagyobb gázforgalmazójává és elosztójává váljon – orosz forrásokra támaszkodva.

A baumgarteni gázterminál a kijelölt végpontja az EU támogatását élvező, korábban Magyarországon is vihart kavart, egyelőre továbbra is csak tervezett csővezetéknek, amelyen elsősorban azeri gáz érkezhetne a döntően orosz forrásokra építő Európába. A baumgarteni egyszersmind a harmadik legnagyobb tároló Európában – áll az amerikai Jamestown Alapítvány által kiadott elemzésben.

Az orosz ajánlat lényege: ha megszerezhetik a jelenleg százszázalékos OMV-tulajdonban lévő tározó feletti ellenőrzést, Európa legnagyobb elosztóközpontjává teszik Baumgartent. A Jamestown szerint az orosz tervek között szerepelne egy gáztőzsde létrehozása is, bécsi központtal, így Ausztria nemcsak az ellátásban, hanem az árak meghatározásában, a gázzal kapcsolatos üzletek bonyolításában is vezető szerephez jutathatna.

Az elemzés idézi a Baumgartent üzemeltető cég, az OMV tulajdonában levő Central Europen Gas Hub vezetőjének, Harald Wuestrichnek a nyilatkozatát, amely megerősíti a Gazprom-vezér, Alekszandr Medvegyev szavait: két cég között folynak a tárgyalások. Az amerikai értékelés szerint ha a megállapodás létrejön, lényegében kizárja a Nabucco vezeték megvalósítását az eddigi tervek szerint, noha más OMV vezetők nyilatkozataikban továbbra is támogatásukról biztosították a vezetéket.

A Jamestown szerint ennek ellenére a friss bejelentések a Gazprom-együttműködés lehetőségéről nem jelentenek meglepetést. Emlékeztetnek Putyin elnök májusi, bécsi látogatására, ahol szándéknyilatkozat szintjén már megszületett a megállapodás, hogy a Gazprom és az OMV közösen bővítené a baumgarteni tározót.

Az elemzés kitér rá: a Gazprom-együttműködés még inkább megkérdőjelezi a Mol felvásárlására tett OMV-kísérlet hasznosságát. A Jamestown szerint a Mol már korábban is jelezte, a Gazprom állhat az OMV akcióinak hátterében.