Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Tanácstörvényt készített a kormány

2005.12.16. 15:09
Benyújtotta a kormány az országgyűlésnek a gazdasági és szociális tanácsról (gszt) szóló törvényt. A testület 2004-ben alakult, eddig jogi háttér nélkül működött. A választások közeledtével a kormánynak eszébe jutott, hogy törvényt alkosson, amely a javaslat indoklása szerint "garanciát teremt a kormánytól független, a választási ciklusokon átívelő működéshez".
A társadalmi párbeszéd hazai intézményrendszeréből a nemzeti stratégiák megvitatására hivatott intézmény eddig hiányzott; ezzel indokolja a gazdasági és szociális tanácsról (gszt) szóló törvény benyújtását az előkészítő miniszterelnöki hivatal - két évvel a testület létrehozását követően. A törvényjavaslat szerint a gszt a mindenkori kormánytól független és a pártpolitizálástól mentes konzultatív fórum.

Pénzt is kapnak

A mellékletekkel és indoklással együtt is csupán nyolcoldalas törvényjavaslat szerint a gszt olyan "független testület, amely a gazdasági és társadalmi élet, a civil társadalom, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek, valamint a tudomány képviselőinek bevonásával működik". A törvény tervezete szerint a gszt jogi személy, amely működésére az egyesületi szabályokat kell alkalmazni.

A törvény elfogadását követően a tanács állami támogatást is kap majd a működéséhez, a pénzt a központi költségvetésből, ezen belül az országgyűlés fejezetéből biztosítják. Ha nem lesz fejezetek közötti átcsoportosítás, akkor először a 2007-es évben kaphat támogatást, az idei költségvetési törvényjavaslatban legalábbis nem szerepel még ilyen tétel.

A törvénytervezet szerint a gszt konzultációt folytathat, amely alapján állásfoglalásra, javaslattételre és ajánlások elfogadására lesz jogosult. A tanácsnak tagja a 43 alapító tag, a létszám az alapszabályukban meghatározottak szerint bővülhet.

A 43 alapító között a gazdasági életet kilenc munkaadói érdekképviseleti szervezet, további két kamara, hét egyéb gazdasági érdekszövetség, a munkavállalók részéről hat szakszervezeti konföderáció, a civil szférát tizenegy egyesület - köztük a nőképviseleti tanács, az Európa Ház Egyesület, az Ipari Parkok Egyesülete és a fogyasztóvédők - képviselik. Tagja emellett a gszt-nek az MTA jelenlegi elnöke és három elődje, továbbá három olyan tudós, akiket az MTA, a rektori konferencia, a főiskolai főigazgatók konferenciája és a közgazdász egyesület jelöl.

Nem az OÉT helyett

A törvénytervezet szerint a gszt konzultációs fórum, "ugyanakkor mindez nem zárja ki, hogy a testület keretein belül a törvényjavaslat és a gszt alapszabálya szerint megállapodások szülessenek." A jogalkotók ugyanakkor leszögezik: "állásfoglalásai és ajánlásai" semmilyen kötelező erővel nem rendelkeznek. A testület ajánlásai emellett nem érinthetik a munka világával kapcsolatos, országos jelentőségű kérdéseket tárgyaló Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkáját sem.

A gazdasági és szociális tanács létrehozását 2004 tavaszán javasolta Medgyessy Péter, akkori miniszterelnök. A testület alakuló ülése augusztusban volt, elnöke az alakulás óta Demján Sándor.