Klaudia
-3 °C
3 °C

A többszobás lakás lett a menő

2006.08.10. 14:54
A legtöbb ingatlanpiaci előrejelzés csökkenő keresletet prognosztizál jövőre. A GTC fogyasztási szokásainkat vizsgáló kutatásai szerint az új lakásba költözni vágyók ma már csak a legritkább esetben vásárolnak egyszobás lakást.

A nemzetközi érdekeltségű beruházó úgy véli, a jövőben csak a jó fekvésű, emberléptékű és magas színvonalú lakások iránt lesz kereslet. Ezt támasztják alá a GTC hazai és nemzetközi piacra kiterjedő megfigyelései is.

A cég által végzett felmérés szerint ma már egyre kevesebben keresnek egyszobás stúdiólakást. A kutatás rámutat arra is, hogy a korábbi évekkel ellentétben az emberek nem kívánnak a fővárosból kiköltözni, hanem egyre többen inkább Budapest határain belül keresnek zöldövezeti lakást.

Ezt támasztják alá a KSH statisztikai adatai is, amelyek szerint a visszájára fordult a ki- és beköltözések trendje. 2005-ben a külföldieket is figyelembe véve többen költöztek Budapestre (3800 emberrel több költözött a fővárosba), mint ahányan elmentek innét. A "visszavándorlók" többsége az új építésű zöldövezeti lakásokat keresi.

Dömötör Mónika, a cég lakóingatlan-értékesítési és marketingigazgatója elmondta, hogy a GTC, valamint az Otthon Centrum fogyasztói szokásokat vizsgáló megfigyelései szerint Magyarországon még nem túl kedvelt a tervezőasztalról való vásárlás. A cég azonban reméli, az új kampánynak köszönhetően idehaza is elfogadottabbá válik ez a vásárlási forma.