Klaudia
-3 °C
3 °C

Megkerülhető a gyógyszerártörvény

2004.05.17. 08:07
Egy nemrég megjelent kormányrendeletnek köszönhetően, a gyógyszergyártók elvileg megkerülhetnék az OEP-et, ha emelni akarnák a hibernált árakat, az enyhülni látszó gyógyszerárviharban így újra magasra csaphatnak a hullámok.
Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) nem ért egyet a kormány április végi rendeletével - derült ki az egyesület közleményéből. A szabályozás alapján egyedi elbírálással az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megkerülésével a szaktárca minisztere is engedélyezheti egyes készítmények árának változtatását.

Pénzbe kerül

A rendelet csak azon medicinákra érvényes, amelyek árát áprilisban befagyasztották. A kormányrendelet szerint a gyártók a miniszterhez is fordulhatnak kérelemmel, és kellő indoklással igényelhetik a drágítást. Ezzel a lehetőséggel azonban megkerülhető a transzparenciarendelet, amelyet az uniós jogharmonizáció miatt kellett megalkotni. Ennek éppen az a lényege, hogy a gyógyszerbefogadásról és az árképzésről egységes elvek és eljárás alapján döntsenek.

Ezért az eljárásért a gyártóknak termékenként 300 ezer vagy 1,5 millió forintot kell fizetniük - ez az, aminek kicsengetését az ominózus kormányrendelet megkerülhetővé teszi. Ugyanakkor természetesen egyik szabályozás sem garantálja, hogy jóváhagyják a gyártók kérelmeit.

Az IGYE szerint az egészségügyi kormányzat immár nem először alkotott úgy - a gyártókat közelről érintő - szabályozást, hogy egyszerűen mellőzött mindennemű egyeztetést vagy tárgyalást az érdekképviseleti szervekkel. Ráadásul a szabályozás teljesen ellentétes az átláthatóság EU által megkívánt és a kormány által rendszeresen hangoztatott elvével. Eszerint ugyanis a miniszter az egyéb rendeletektől külön, a transzparencia elvével teljesen ellentétes módon dönthet egyes kedvezményekről, úgy, hogy az elbírálás módja és indokai átláthatatlanok. Az IGYE elítéli a kormányzatnak azt a törekvését, hogy a már megkötött és a jövőben megkötendő különalkuhoz kereteket alakítson ki. Minden olyan gyakorlatot, amely az egyenlők között egyenlőbbeket választ ki, az érdekképviseletek - mint a gyógyszergyártók megosztására tett ismételt kísérletet - visszautasítanak.