Emőke
-4 °C
9 °C

Kártya nélkül a gyorsétteremben

2005.11.06. 11:10
Félő, hogy nagyon lelassítaná a kiszolgálást, de a McDonald's két éttermében már teszteli a kártyás fizetést.
Bár egyre több helyen lehet bankkártyával fizetni, maradtak olyan kereskedelmi egységek, ahol még mindig csak készpénzzel lehet kiegyenlíteni a számlát. A gyorséttermek nagy része például ide tartozik, pedig ma már ott is megszokott a néhány ezres számla. Cikksorozatunk első részében annak jártunk utána, a taxikban lehet-e bankkártyával fizetni. A legtöbb társaságnál vannak olyan autók, ahol elfogadnak dombornyomásos kártyákat, az elterjedtebb elektronikus kártyával azonban alig néhány taxiban lehet fizetni.

Tervezik

A gyorséttermek túlnyomó többségében nem lehet bankkártyával fizetni. Pap Attila, a Burger King marketingigazgatója szerint azért, mert nem tipikus fizetési mód a gyorséttermekben a kártyás fizetés. Hasonló választ kaptunk a McDonald's illetékesétől is, az étteremláncnál tömeges igényt kártyával történő fizetéssel kapcsolatban nem tapasztaltak. Ennek magyarázata szerintük, hogy egy vásárló átlagos költése az éttermekben 800 forint körül mozog. Ekkora összegnél pedig ott is készpénzzel fizetnek a fogyasztók, ahol egyébként elfogadnak kártyát is.

Bankkártyás fizetésnél éppen a gyorséttermek legfőbb meghatározója, vagyis a gyorsaság kerülhet veszélybe. Készpénzzel viszonylag gyorsan fogy a sor (persze ha nem kell perceket várni a szendvicsért), bankkártyánál a pinkód, a visszajelzés, a számla aláírása, esetenként a személyazonosság ellenőrzése sokkal tovább tarthat.

Ennek ellenére a McDonald's két egységében tesztelik a kártyás fizetést. Az ehhez szükséges banki megállapodás nemrég született meg. Rövidesen az M3-as autópályánál, illetve a Budaörsön lévő éttermekben lehet majd kártyával fizetni. Az étteremláncnál egyébként már rendelkezésükre áll a technikai háttér, így nincs szükség külön beruházásra. Az étteremlánc szerint a magyarországi technikai körülmények között ez a fizetési forma időigényes, így a kiszolgálást jelentősen lassíthatja. Éppen emiatt szükséges a tesztelés.

A Burger King étteremláncnál is azt a választ kaptuk, hogy hosszú távon tervezik a kártyás fizetés bevezetését. Ha egyszer majd kiépül a rendszer, akkor minkét kártyatípussal, dombornyomásos és elektronikus kártyával is lehet majd fizetni.

Az igazi megoldás persze az lenne, ha a bankok végre elkezdenék bevezetni az elektronikus pénztárcát. Ezek csipes kártyák, amelyek, a mai mágnescsíkos lapkákkal szemben nem arra szolgálnak, hogy beazonosítsák az ügyfél számláját, amelyről fizetéskor levonják az adott összeget, hanem maguk hordozzák a pénzt, hasonlóan a mobiltelefonos feltöltőkártyákhoz. Ezekkel sokkal gyorsabb a fizetés, hiszen a bolt rendszerének nem kell kapcsolatba lépnie a bank számítógépeivel, másrészt elvesztéskor elvész a rajta lévő pénz is. Az előny és a hátrány éppen az olyan kisebb összegű vásárlásokra teszi ideálissá e kártyákat, mint egy csomag cigi vagy egy hamburgermenű. (Az, hogy ma már a hagyományos kártyákra is tesznek csipet, még nem teszi őket elektronikus bukszává.)