Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

A kamara szerint a szülészeknek jár a pluszpénz

2004.01.14. 14:24
Etikailag és jogilag is kifogásolható, ha az orvos előre kér pénzt a betegtől a kivizsgálásért - közölte a Magyar Orvosi Kamara. Ez azonban nem egyenlő a hálapénzzel, hiszen azt a vizsgálat után, önként adja a beteg.
A Magyar Orvosi Kamara közzétette álláspontját a hálapénz.hu oldallal kapcsolatos vitában. A kamara először is igyekezett leszögezni, hogy hivatalosan nem látták a honlapot, így annak tartalmát sem ismerik - legalábbis hivatalosan.

Az ott megjelentekről azonban úgy gondolják, az nem tartozik a hálapénz kategóriájába. A hálapénzt ugyanis a "utólag és önként" adja a beteg az orvosnak, míg a honlapon olyan esetek szerepeltek, melyekben az orvos előre kérte el a vizsgálatért "járó" összeget. Ez utóbbi azonban etikailag és jogilag is kifogásolható - közölte Éger István, a kamara elnöke.

Exrtaszolgáltatásért jár

Más a helyzet a szülészek esetében. Szüléseknél ugyanis a nők extra szolgáltatást kérnek az orvosoktól, például hogy az orvos bármikor elérhető legyen. Ez a pluszszolgáltatás a kamara elnöke szerint legálisan nem finanszírozható, az ügyeleti rendszerben nem illeszthető be.

Az orvos részéről viszont jogosnak tekinthető az igény, hogy valaki fizesse meg neki a többletmunkát. Éger István szerint vagy lemond a beteg ezekről a pluszszolgáltatásokról, vagy egységes tarifát kell kialakítani.

A hálapénz akkor került ismét a figyelem középpontjába, amikor egy honlapon megjelent, hogy különböző orvosok mennyiért vállalták szülés levezetését. Az oldalon az orvosok neve mellett szerepelt az összeg és a kórház neve is. Kökény Mihály egészségügyi miniszter a Magyar Orvosi Kamara elnökétől azt kérte, nézzék meg, szükséges-e etikai vizsgálatot indítani az interneten megjelent információkkal kapcsolatban.