MNB: Ez keményebb mint a Bokros-csomag

2006.06.16. 12:12
A befektetőknek örömtáncot kéne járnia, ehelyett a forint a zuhant - ez Hamecz István, az MNB ügyvezető igazgatója szerint részben annak köszönhető, hogy csapnivaló volt a Gyurcsány-csomag kommunikációja, ugyanakkor tény, hogy az elemzők hiába is keresik az érdemi reformokat az eddig bejelentett intézkedések között.
Elkészítette az első számításokat az MNB azzal kapcsolatosan, hogy a kormány által bejelentett megszorítócsomag milyen hatással lehet a növekedésre és az inflációra. A jegybank várakozásai szerint a GDP növekedése az idén már nem változik, 4,5 százalékos marad, a jövőre várt 4,2 százalékos bővülés helyett azonban már csak 2-3 százalék közötti lehet, és ebben a tartományban marad - a korábbi, 3,8-as prognózissal szemben - 2008-ban is.

Gyorsul az infláció

A pénzromlás üteme ugyanakkor emelkedik, jelentősen már az idén is. Az utoljára a májusi inflációs jelentésben közétett, idénre várható 2,2 százalék helyett a csomag hatására már az év végén 3,3 százalékra nő az éves infláció, jövőre pedig a kormány öt százalékos várakozásánál lényegesen magasabb, 6-7 százalék közötti pénzromlással kell számolni a jegybank szerint. Ez 2008-ra 3,5-4,5 százalék közé esik vissza.

A csomag hatása az MNB várakozásai szerint
év GDP Infláció Hiány
2006 4,5 (4,5*) 2,1 (3,3*) 9,0-9,4-9,7**
2007 4,2 (,20-3,0*) 3,3 (6,0-7,0*) 4,2-4,6-5,4**
2008 3,8 (2,0-3,0*) 3,2 (3,5-4,5*) 3,5-4,0-4,8**
* ESA szerint, nyugdíj korrekció nélkül; ** MND prognózis

Mindez komoly dilemma elé állítja a monetáris politikát - jegyezte meg Hamecz István. Az MNB ügyvezető igazgatója az Amcham, az Amerikai Kereskedelmi Kamara és KPMG közös rendezvényén tartott előadásában beszélt arró, hogy miközben az infláció követő monetáris politika szigorú értelemben reakciót kívánna a pénzromlás ütemének növekedésére, tény, hogy a most várható inflációs megugrás az államháztartás egyensúlyának javulásának ára, és - jelentős részében, pl. az áfa emelés miatt - átmeneti hatásként jelentkezik. Ugyanakkor az ártámogatások leépítése tartós inflációs hatást vált ki.

Jó irányba, rossz szerkezettel, rossz kommunikációval

Az MNB számításai szerint is jelentősen csökken az államháztartási hiány, bár a jegybank prognózisa óvatosabb, mint a kormányzaté: a jegybank 2008-ra 3,5-4,8 százalék közé várja a hiányt, amelyből még lejöhet a GDP 0,6 százalékát kitevő nyugdíjreform miatt engedélyezett korrekció, az az ideális esetben elképzelhető az euróbevezetéshez elvárt 3 százalék alatti hiányszint elérése. A pályán azonban sok a kockázat. A megszorításokat tekintve a mostani csomag legalább akkora, vagy akár jelentősebb, mint a Bokros -csomag volt 1995-ben - hangsúlyozta az igazgató. Ugyanakkor a kommunikációja csapnivaló volt, ennek is köszönhető, hogy sem a befektetői oldalon, sem az elemzők körében nem volt pozítiv a fogadtatása, mely a forint gyengülésében és a csütörtökön megérkezett leminősítésben is megmutatkozott.

A befektetők és az elemzők azonban egyelőre hiába is keresnének reformokat a döntően a bevételek fokozására irányuló intézkedések között. Ha pedig a kiadási oldalon az ellátórendszerek átalakítása elmarad, akkor az áldozatvállalás most felesleges, a problémák néhány év alatt újratermelődnek.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön