A Hankook augusztus 20-án is dolgoztatta embereit

2007.08.21. 23:36
A gumigyártó cég állítólag engedélyt kapott a munkaügyi minisztériumtól a munkaszüneti napi foglalkoztatásra, de erről a tárcánál nem tudnak, tudta meg a Híradó.

Őriné Dr. Gracza Zsuzsanna, munkajogász az m1 Híradónak nyilatkozva azt mondta: a Hankook által elrendelt augusztus huszadiki munka, vélhetően jogszabályba ütközik. "A dolgozók munkaügyi bírósághoz fordulhatnak, munkaügyi jogvitát kezdeményezhetnek. És forduljanak is, mert emiatt őket szankció nem érheti" - fogalmazott.

Gyanús

A szakszervezeti vezető ennél is biztosabban fogalmaz, szerinte Hankooknál ismét megsértették a munkaügyi szabályokat. "A Hankook tire Magyarország augusztus 20-án a megszakítás nélküli munkakörön kívül más munkavállalók számára is munkavégzést rendelt el. És arra hivatkozik, hogy a szaktárcával ebben a kérdésben megállapodott" - mondja Székely Tamás, Vegyipari Dolgozók szakszervezeti alelnöke. A Munkaügyi Minisztérimban semmiféle engedélyt nem adtak a gumigyártónak, hangzott el a Híradóban. A délkoreaiak már korábban, Pünködkor is berendelték a dolgozókat. Emiatt a munkaügyi hatóság vizsgálatot rendelt el a cégnél, ami szeptember közepén zárul.

A munkaidőre vonatkozó szabályok megsértése a legsúlyosabb munkaügyi szabálytalanságok közé tartozik, mondta a Híradónak Dr. Kovácsszegi Dorottya osztályvezető, Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség munkatársa. Ezért, akár 8 millió forintra is büntethetik a szabálysértő munkaadót. Visszaesőként már 20 millió forint is kiszabható. A Hankook a Híradónak egy e-mailben azt írta, csupán a technológia üzemeltetésében részt vevők dolgoztak augusztus 20-án, ezt pedig egyetlen jogszabály sem tiltja.

Nem az első eset

"A világ legmodernebb gyára, az évtized beruházása - június végén, a dunaújvárosi Hankook hivatalos megnyitóján még ezekkel büszkélkedett Kóka János gazdasági miniszter. A cég ellen már júliusban munkaügyi vizsgálat folyt, a szakszervezet bírósági eljárásra készült. Az érdekvédők panaszáradata hosszú a fizetések és az elszámolások szabálytalanságától a törvénytelen elbocsátásokig. A Hankook nem is tárgyalt velük, így azonban a koreai cég a több tízmilliárdos állami támogatást is elbukhatja.  • Tippek
  • Bankszámla