Valér
-1 °C
0 °C

A hiány elérte a tervezett száz százalékát

2004.09.07. 17:18
Az államháztartás első nyolchavi hiánya elérte az egész évre tervezett mértéket. Ha a Pénzügyminisztérium tartani szeretné a terveket, az év végéig, vagyis négy hónap alatt nem költhet többet, mint amennyi a bevétele. A hírre egy perc alatt egy forinttal drágult az euró.
Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya az első nyolc hónapban 1 192,3 milliárd forint volt. A prognózis 1 165,8 milliárd forintos deficittel számolt - közölte a Pénzügyminisztérium. Ez azt jelenti, hogy az első nyolc havi hiány az éves előirányzat 100,6 százaléka. A Pénzügyminisztérium egész évre tervezett hiánya a GDP 4,6 százaléka. Az államháztartás hiánya augusztusban 120 milliárd forint volt.

A Pénzügyminisztérium korábban 93,6 milliárdos havi deficitet prognosztizált. A tárca szerint a nagyobb hiány oka, hogy egyes bevételek "gyengébben teljesültek". A központi költségvetés bevételei összességükben mintegy 23 milliárd forinttal elmaradtak a prognózistól. A legnagyobb az eltérés a személyi jövedelemadó bevételeknél, mintegy 12 milliárd forint. A Pénzügyminisztérium a kialakított rendnek megfelelően a tényszámok ismeretében áttekinti az év egészére vonatkozó prognózisát, ha szükséges felülvizsgálja és szeptember közepén közzéteszi azt.

A központi költségvetés augusztusi hiánya 63,7 milliárd forint volt, a társadalombiztosítási alapok 54,7 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok 1,6 milliárd forint hiánnyal zártak augusztusban. Az államháztartás hiánya az első hét hónapban 1 072,3 milliárd forint volt az éves előirányzat 90,5 százaléka, júliusban a havi hiány 32,1 milliárd forintot tett ki - írja az MTI.

Az államháztartás vártnál nagyobb hiánya alaposan elrántotta a jobbára stagnáló árfolyamokat, az euró egy forinttal 248,65/85 forintos szintre hízott a bankközi devizapiacon, és nem lehetetlen, hogy a késő délutáni órákban a 249 forintot is átlépi a jegyzés - mondta Kolba Miklós, az ING Bank tradere a Napi Online kérdésére. A szakember szerint egyelőre nem tudni, mit reagálnak a külföldi befektetők, a kamatok ugyanis még mindig kedvezőek, a gazdaság állapotáról adott kedvezőtlen makroadat azonban az S&P-leminősítéssel együtt elbizonytalaníthatja a befektetőket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!