Ágnes
-1 °C
2 °C

Ötszázmilliárdos hiány az államkasszában

2005.04.06. 17:10
A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a márciusi hiány kilencvenmilliárd, az első három hónap deficitje 485 milliárd forint volt, ami valamivel több a tervezettnél.
Az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya márciusban 91 milliárd forint volt, így az első három havi deficit 484,9 milliárd forintot tett ki, az éves előirányzat 47,4 százalékát - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán. A közlemény szerint a márciusi hiány alapvetően a prognózisnak megfelelően alakult, a GDP 0,4 százalékát tette ki. Korábban a PM - önkormányzatok nélkül - 78,6 milliárd forintos államháztartási hiányt prognosztizált márciusra és 472,6 milliárdot az első negyedévre. A központi költségvetés 5,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 1,6 milliárd forintos többlettel zártak. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak hiánya 98,5 milliárd forint volt.

Hétvégi fizetésnapok

A központi költségvetés első negyedévi bevételei 12,8 milliárd forinttal meghaladták a prognosztizáltat. A főbb adóbevételek közül a társasági adó, az egyszerűsített vállalkozói adóból származó befizetések és a személyi jövedelemadó bevételek a várakozásoknak megfelelően alakultak. Az általános forgalmi adóból származó befizetések magasabbak lettek. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjaihoz a vártnál némileg kevesebb járulék és egészségügyi hozzájárulás érkezett.

A központi költségvetés első negyedévi kiadásai a várakozásoknál 23,5 milliárd forinttal lettek magasabbak, aminek fő oka, hogy áprilisban a fizetési napok a hétvégére estek, s ezért a bérkifizetéseket előfinanszírozni kellett. Növelte a költségvetési kiadásokat a fejezeteknél az előző évi maradványok felhasználása is, intézményi beruházásoknál időarányosnál magasabb kifizetések történtek. Az említett kiadási többletek nem növelik az éves összköltést, s így a hiányt sem, az éven belüli ütemezést érintik.

Februárban az államháztartás 195,6 milliárd forintos deficittel zárt, az első két hónap együttes hiánya 393,9 milliárd forintot tett ki. Egy évvel korábban, 2004-ben az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - első három havi deficitje 434,7 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 33,9 százalékát tette ki.