Száz autót is befestettek a Megyeri híd építői

2008.08.30. 08:12
Legalább száz autó károsodott a Megyeri híd festése során. Az erős szél ugyanis a híd fehér festékét a közelben álló autókra fújta. A kivitelező szerint minden összejött, arra, hogy megfordul és felerősödik a szél, nem tudtak felkészülni. A beruházás biztosítója szerint járművenként 40 ezer forint körüli kárt okozott a festék. Azt pontosan nem tudni, hány autóban okozott kárt a híd építése, így a festés mellett a felmart aszfalt felverődése.

Egy olvasónk szerint a Megyeri híd közelében "270 autó esett áldozatul a híd fehérre festésének", de minden autós károsodhatott, "aki az elmúlt 4 hét során a híd alatt valaha is Dunakeszire vagy Dunakesziről ment". Olvasónk azt írta, hogy a hidat két turnusban, egyszer egy egész héten át, majd még körülbelül két napig festették, ez alatt az időtartam alatt károsodtak az autók.

Száz károsult, köztük az igazgató

Népünnepély lesz a hídon

Nyílt napot tartanak szeptember 13-án a Megyeri hídon, ez azonban még nem a híd forgalomba helyezésének az időpontja. A kivitelező arra számít, hogy nagyjából ekkor lesz a híd műszaki átadását, amit még hatósági vizsgálatok előznek meg, és ezek lezárultával helyezhetik forgalomba az M0-s északi szakaszát.

A hídavató azonban elválik a nyílt naptól, amikor a kivitelező reményei szerint több tízezren vehetik majd igénybe az új, még forgalommentes létesítményt. "A népünnepély fontos a hídépítőknek is, de a lakosoknak, akiknek az idegeikre mentünk" – mondta Rapkay Kálmán. A délelőtt kilenckor kezdődő programban lesz futó- és kerékpáros verseny, rézfúvósok és majorettek felvonulása, légibemutató, lézershow és tűzijáték is.

A Megyeri híddal kapcsolatos károkozásról van tudomásunk – közölte az Index kérdésére a kivitelezőt biztosító Allianz Hungária kommunikációs munkatársa. A biztosító azonban nem 270 autóról tud, hanem azt közölte: "tudomásunk szerint körülbelül 100 autó károsodott a híd festése során".

"És ebben a százban az enyém még nincs is benne, ugyanis azt is lefestették" – mondta az Indexnek Rapkay Kálmán, a Hídépítő igazgatója. "Minden összejött: azon az egy-két napon, amikor az autókat károsító balesetek történtek. A szél éppen akkor fordult meg és erősödött fel, amikor a festést végző munkatársaink a hídnak épp egy olyan részén dolgoztak, ahonnan a szél elfújhatta a festéket az egyébként igen távol parkoló autókra is" – idézte fel Rapkay.

"Nagyon sajnáljuk, hogy ez a dolog megtörtént, de kivitelezőként nem tudunk mit tenni. Éppen az ilyen esetekre van biztosításunk. A biztosítóhoz a kárbejelentés megérkezett, az eljárás folyik" – mondta az igazgató. Elismerte ugyanakkor, hogy hiába fizeti ki a kárt a biztosító, az autó sosem lesz olyan, mintha nem lett volna lefestve.

Nehéz leszedni

A hídhoz használt festék fehér és fémbázisú, így az autósok szerint nagyon nehéz leszedni. A festéket egy speciális mosással lehet eltávolítani a felületről, aminek a költségét az Allianz Hungária autónként 40 ezer forintban állapította meg. A biztosító tájékoztatása szerint az autókat károsító baleset úgy történt, hogy az erős szél a festékanyagot a közelben parkoló autókra fújta. Megjegyezték azt is: "szerencsére az autók elég távol álltak a hídtól ahhoz, hogy nagy kárt a festék ne tudjon okozni".

Április végi képek a Megyeri hídról

Hogy pontosan hány autó károsodott, azt nem lehet tudni. Hiszen például nem szerepel az Allianz összesítésében az az autós, aki a casco terhére jelenti be a kárát – mert mondjuk nem tudja, hogy máshogyan is megtehetné –, ugyanis ennél a kárbejelentésnél nem derül ki automatikusan, hogy a Megyeri híd festésének idején károsodott az autó.

Az aszfalttal is baj van?

A Megyeri hidat a Hídépítő és a Strabag konzorciuma építi, az autósoknak hozzájuk kell fordulniuk. Az Allianz tájékoztatása szerint "nem is jelentheti be a kárt a károsult közvetlenül a biztosítótársasághoz, hanem először mindenképpen a károkozóhoz kell fordulnia, aki – ha van biztosítása – felelőssége fennállása esetén, és amennyiben a kár mértéke az önrészesedést meghaladja, bejelenti az eseményt biztosítójának". A biztosítótól azt is megtudtuk: a károkozó úgy is dönthet, hogy maga finanszírozza a kárt és nem veszi igénybe a biztosítást.

Nemcsak a híd festése okoz azonban károkat. A dunakeszi ipari parkban működő cégek egyike – a társaság a nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni – az Indexnek arra panaszkodott, hogy több autójuk sérült meg a régi 2/b út és a hídhoz közvetlenül vezető út épülő csomópontjában.

"Ezen a szakaszon átépítik, felújítják a felhajtókat és lehajtókat, ennek során felmarják az aszfaltot, ám az utat nem takarítják. Az aszfaltdarabokat felverik az autók, sérül a festés, lejön a zománc" – panaszkodott az egyik céges flotta üzemeltetője. Rapkay Kálmán ilyen károk bejelentéséről viszont még nem hallott. "Tudok arról, hogy vannak ilyen munkák, de nem tudok arról, hogy ilyen kárbejelentés lenne" – fogalmazott.

Az ön autóját is összefestették a hídnál? Megsérült a zománcozása a felverődő, felmart aszfaltdaraboktól? Írja meg, mi történt, és küldje el, ha van fotója, azzal együtt!  • Tippek
  • Babaváró hitel