Bonifác
10 °C
16 °C

Víziló Vili lenyomja a Szent Koronát

2006.08.03. 09:39
Víziló Vili nagy erőkkel tör előre az M0-s északi Duna-hídjának nevéért kiírt online versenyben. Az Index olvasója tegnap délután előre szólt, hogy nemsokára ő lesz az első. A szlovákok egy körrel lemaradtak: körlevél indult az immár negyedik helyre visszacsúszott Chuck Norris mellett. A GKM nem szigorít a feltételeken, és sajnálja, hogy egyesek nem arra használják a szavazást, ami eredetileg a célja lett volna.
A tegnapi cikkünk nyomán beérkezett több tucat levél többsége arról szólt, hogy kevés informatikai tudással elég könnyen befolyásolható a hídnévadószavazás. Egyik olvasónk - Víziló Vili - még a technikai részleteket is megosztotta velünk. Vili bizonyított is: tegnap délután a tízedik helyen állt, most a második. Ugyanez történt Hofi Gézával: olvasónk levelében az állt, ráeresztenek egy programot, hogy megnézzék, működik-e. Igen, Hofi Géza is az élbolyban van megint. A Hacker híd elnevezés lemaradt, pedig most már tényleg ez lenne a legtalálóbb.

A GKM sajnálja

A gazdasági tárca mindezek ellenére nem szigorít a szavazási feltételeken - mondta Ábrahám Gergely, a minisztérium szóvivője. Ha előzetes regisztrációhoz kötnék a voksolást, az sokkal bonyolultabb lenne a felhasználók számára (regisztrálni kell, megvárni a válaszemailt, bejelentkezni, és csak utána lehetne szavazni), és kevesebben vennének részt benne.

A szóvivő sajnálja, hogy egyesek manipulálják az eredményeket. A szavazásnak az lett volna a lényege, hogy mindenki véleményt nyilváníthat, ezért tesz fel a GKM a honlapra minden hídnévjavaslatot (leszámítva azokat, amelyek valamely társadalmi csoportra nézve diszkriminatívak). A "30 évet késtem" vagy "Úgysem készül el soha" híd ugyanúgy felkerült, mint a Víziló vili vagy a Szent István.

Egyébként ha második fordulóba bejutó tíz legjobb tíz között csak Viziló Vili, Chuck Norris, Gyurcsók József csodahíd és Ipariszalonna híd lesz, akkor földrajzinév-bizottság ad nevet a hídnak.

A szlovákok lemaradtak

Több olvasónktól megkaptuk azt a körlevelet, amely Szlovákiában terjed, és Chuck Norris mellett kampányol: hadd legyen a budapestiek hídjának ilyen neve. Keményen kell érte harconi, küldd tovább, hadd legyünk minél többen - áll a szlovák nyelvű levélben. Chuck mostanra a negyedik helyen áll, a szavazatoknak csak a 8 százalékát birtokolja, valamit azonban elértek a Chuck Norris-rajongók: a karatesztár híres magyar lett.