Jenő
-3 °C
6 °C

Hitellel trükköznek az állami intézmények

2005.08.05. 10:08
Szépíti a havonta látható pénzforgalmi egyenleget az, hogy a minisztériumokhoz tartozó gazdasági társaságok hitelfelvételből teremtik elő kiadásaik egy részének fedezetét. Néhány szervezet költése azonban az idei eredményszemléletű hiányt növeli, de ez a szám csak két év múlva áll rendelkezésre.

Az idei hiánycél teljesítése érdekében hozott kormányzati intézkedések nehéz helyzetbe hozhatnak több állami intézményt. A kiadási előirányzataik egy részének zárolása, illetve az el nem költhető források (úgynevezett maradványok) szintjének emelése arra késztetheti őket, hogy hitelfelvételből teremtsenek fedezetet kiadásaikra.

Ennek példája lehet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM). Elképzelhető ugyanis, hogy a tárca 2005-ben nem utalja át a tulajdonában levő gazdasági társaságok számára a szervezetek utolsó negyedéves, költségvetésben meghatározott működési költségét, írta nemrég a Népszabadság. A lépésre az előírt költségvetési takarékosság miatt kényszerülhet a tárca, ennek következtében pedig az rt., kft. vagy kht. formában működő társaságok a kiadásaik teljesítéséhez hitelfelvételre kényszerülhetnek.

Ugyan a szaktárca közleményében hangsúlyozza, hogy a tulajdonában levő gazdasági társaságok maradéktalanul megkapják az idei költségvetésben meghatározott támogatási összeget, a Világgazdaság úgy tudja: valószínűleg ennek egy részéhez csak jövőre juthatnak hozzá. Végleges döntés még nincs, de jelzésértékű, hogy a Világgazdaság információi szerint az érintettek az apanázs egy részének átütemezésére számítanak, és számolnak a hitelfelvétel lehetőségével is.

Maradvány pénzek

A Világgazdaság megkeresésére Kőszegi Márk, a Pénzügyminisztérium szóvivő-helyettese azonban úgy nyilatkozott: nincsenek veszélyben a támogatási összegek. Ezt azzal magyarázta, hogy a napokban határozták meg azt az egységes maradványképzési metódust, amelynek alkalmazásával az egyes tárcáknak meg kell képezniük az év végi maradványt. (Ismert: az idei 3,6 százalékos eredményszemléletű hiánycél teljesítése miatt a kormány döntése értelmében a 2005. végi maradványösszegnek 50 milliárd forinttal meg kell haladnia a tavalyi szintet.) A kultusztárca sajátosságai miatt azonban az NKÖM és a PM hamarosan egyeztet a maradványképzés módjáról.

Mivel a társaságok nem minisztériumi támogatásból, hanem hitelből teljesítik kiadásaik egy részét, így javul a havonta közzétett pénzforgalmi költségvetési egyenleg. Ez azért van így, mert a szóban forgó szervezetek jogilag nem tekinthetők a kormányzati szektor részének. Az államháztartás szaldója csak akkor romlik, amikor a tárca kiutalja számukra a forrást, amikor viszont hitelfelvételből teremtik elő kiadásaikat, akkor ez nem érinti a pénzforgalmi szemléletben készülő kimutatást a büdzsé helyzetéről.

Szépített számok

Más a helyzet viszont az EU felé bemutatott eredményszemléletű hiány kapcsán. Az NKÖM-hez tartozó 22 gazdasági társaságból hat az eredményszemléletű metodika szerint része a kormányzati körnek, így ezek bármilyen forrásból szerzik is meg a szükséges összeget, annak elköltésekor növelik a deficitet. Amíg azonban a pénzforgalmi hiányszám minden hónap végén rendelkezésre áll, az uniós módszertan szerint készülő idei deficitadatról az első közlés 2006 márciusában esedékes, míg végleges szám csak 2007-ben lesz. Így ez a lépés szebbnek láttatja az államháztartás helyzetét a valóságosnál. A kormányzati szektorba besorolt szervezeteknél a hitelfelvétel ráadásul növeli az államadósságot is, a hitelkamatok pedig pótlólagos terhet jelentenek a büdzsének.

Egy ilyen intézkedéssel tovább romlana az államháztartási gazdálkodás átláthatósága, mutatott rá Barcza György. Az ING Bank vezető elemzője hozzátette: a hiánycsökkentés csak látszólagos, hiszen az unió felé prezentált deficit nem lesz ettől kisebb, csak a pénzforgalmi kimutatás szerint készülő szám. Azt azonban jó irányban tett lépésként lehet értékelni, hogy a kormány odafigyel a hiányra, és tartani próbálja vállalását, mondta a szakember.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?