Aliz
6 °C
14 °C

Magyar hamburgerbe német olajat!

2007.10.11. 07:50
Októbertől egészségesebb lesz a McDonald's: a gyorsétterem-lánc minden étterméből száműzi az úgynevezett transzzsírsavakat. Az új olajkeverék Németországból jön, és drágább, mint az eddigi volt, de azt ígérik, ezt nem fogjuk megérezni.

Októbertől minden étterméből száműzi az úgynevezett transzzsírsavakat McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. Helyettük olyan – több mint tízéves fejlesztéssel megalkotott – olajkeveréket vezettek be, amelynek zsírsavösszetevői kedvezőbbek a WHO által ajánlott határértéknél, mivel kevesebb káros koleszterint tartalmaznak..

Az új olajkeverék többe kerül az eddig használtál, ám a cég ezt nem jeleníti meg a fogyasztói árakban – mondta Cselényi Tibor minőségbiztosítási vezető. Olyan előállítókat kellett találni, amelyek képesek az új típusú növények megfelelő mennyiségű termesztésére és megfelelnek a McDonald's által támasztott szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeknek is, ez az oka az átállás időbeni elhúzódásának.

Ez év őszére azonban sikerült elérni, hogy Európa több ezer gyorsétterme magas olajsavtartalmú repcéből és napraforgóból készült olajkeveréket használjon. A 93 magyarországi étteremnek a német Walter Rau szállítja az új sütőolajat.

A McDonald's ez év tavaszán jelentette be, hogy eredetileg tervezett 2008 helyett így már ez év októberében a minimális 2 százalék alá csökkentik az éttermeikben felhasznált sütőolaj transzzsírsav- (TFA-) tartalmát. A McDonald's eddigi, a beszerzés körülbelül 2 százalékát adó sütőolaja magas olajsavtartalmú repce- és napraforgóolaj keveréke volt.

Európában egyedül Dániában vezettek be eddig törvényi szabályozást a transzzsírsavtartalomra. A helyzet Magyarországon hasonló a régióbeli államokéhoz, vagyis egyelőre önkéntes szabályozás létezik; ez azt jelenti, hogy a gyártók saját maguk dönthetnek a káros anyag csökkentéséről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?