Októbertől minden étterméből száműzi az úgynevezett transzzsírsavakat McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. Helyettük olyan – több mint tízéves fejlesztéssel megalkotott – olajkeveréket vezettek be, amelynek zsírsavösszetevői kedvezőbbek a WHO által ajánlott határértéknél, mivel kevesebb káros koleszterint tartalmaznak..
Az új olajkeverék többe kerül az eddig használtál, ám a cég ezt nem jeleníti meg a fogyasztói árakban – mondta Cselényi Tibor minőségbiztosítási vezető. Olyan előállítókat kellett találni, amelyek képesek az új típusú növények megfelelő mennyiségű termesztésére és megfelelnek a McDonald's által támasztott szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeknek is, ez az oka az átállás időbeni elhúzódásának.
Ez év őszére azonban sikerült elérni, hogy Európa több ezer gyorsétterme magas olajsavtartalmú repcéből és napraforgóból készült olajkeveréket használjon. A 93 magyarországi étteremnek a német Walter Rau szállítja az új sütőolajat.
A McDonald's ez év tavaszán jelentette be, hogy eredetileg tervezett 2008 helyett így már ez év októberében a minimális 2 százalék alá csökkentik az éttermeikben felhasznált sütőolaj transzzsírsav- (TFA-) tartalmát. A McDonald's eddigi, a beszerzés körülbelül 2 százalékát adó sütőolaja magas olajsavtartalmú repce- és napraforgóolaj keveréke volt.
Európában egyedül Dániában vezettek be eddig törvényi szabályozást a transzzsírsavtartalomra. A helyzet Magyarországon hasonló a régióbeli államokéhoz, vagyis egyelőre önkéntes szabályozás létezik; ez azt jelenti, hogy a gyártók saját maguk dönthetnek a káros anyag csökkentéséről.