Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nemzetet egyesít a Hankook

2007.06.22. 11:19
Kapcsolódók (11)
Alaptalanok azok a híresztelések, hogy több mint száz koreai dolgozónak adna állást a dunaújvárosi Hankook. A cég PR-ügynöksége kérdésünkre azt közölte: jelenleg dolgoznak a gyárban koreai alkalmazottak, de ők csak a magyar dolgozók betanítását végzik. A koreai cég határon túli magyarokat is foglalkoztat, mert itthonról nem tudja betölteni a létszámot.

Vannak jelenleg koreai dolgozók a Hankook-gyárban, de ők csak a technológiát tanítják be a magyar munkavállalóknak – reagált Hutera Erzsébet, a cég PR-ügynökségének vezetője arra a pénteken megjelent sajtóhírre, hogy ázsiaiak tömege dolgozna majd a húszmilliárd forintos állami támogatással, több mint 500 millió eurós (125 milliárd forintos) beruházással megépült gumiabroncsgyárban. A Magyar Nemzet azt írta, hogy a Hankook 131 külföldi munkavállaló fogadására kért engedélyt, közülük 122-en – a lap egy másik forrása szerint 34-en – jönnének Koreából.

A Hankook magas színvonalú saját technológiát, IT-t és könyvelési rendszert hozott magával, ezeket meg kell tanítani a dolgozóknak – fogalmazott Hutera. Ezt már korábban elkezdték, a dolgozók csaknem fele, 350 ember ugyanis 3-6 hónapos koreai képzésen vehetett részt az elmúlt időszakban.

A gyár egyébként 750 alkalmazottal kezdi el a termelést, közülük 600-an fizikai, 150-en szellemi munkakörbe kerülnek. Amikor a termelés eléri a teljes kapacitást – ez 2010-re várható évi 10 millió darab abronccsal –, a gyár 1500 embernek ad majd munkát.

Nemcsak a környékről vettek fel dolgozókat, "Kelet-Magyarországról elég sok ember jött". Ennek, akárcsak a jelenleg 14 szlovák és 7 román állampolgárságú – de Hutera szerint magyarul beszélő – dolgozó alkalmazásának az oka a megfelelő munkaerő hiánya. Az ország keleti feléből főként fizikai munkások érkeztek, míg a határon kívülről érkezők érettségizett, magas műszaki végzettségű munkavállalók, amilyeneket itthon nem talált a cég.