Ödön
1 °C
11 °C

Hitellel Gyurcsány ellen

2007.05.09. 22:16
A hitellel rendelkező magyarországi családok átlagosan 1,9 millió forintnyi kölcsönt vettek fel, és havonta 30 ezer forintot költenek a törlesztésre, derül ki az MNB adataiból. Kölcsönt főként a jómódúak igényelnek, így a háztartásoknak csak 2-4 százaléka számít kockázatos gazdálkodásúnak. Az átlagcsalád a pénzének tíz százalékát költi törlesztésre.

A Magyar Nemzeti Bank szakértői szerint a magyar háztartások az összes rendelkezésükre álló jövedelem mintegy 10 százalékát fordítják hiteltörlesztésekre. A kölcsönt felvett háztartásokban az átlagos adósság nagysága 1,9 millió forintot tesz ki.

A hitellel rendelkező családok háztartásonként átlagosan 1,5 hitelterméket vesznek igénybe. A felvett kölcsön nyomán a havi átlagos törlesztőrészlet eléri a 30 ezer forintot, mondta Papp Mónika, a jegybank munkatársa szerdán, az MNB Klub rendezvényén. Ha csak a hitellel rendelkező háztartások jövedelmét nézzük, akkor a rendelkezésre álló jövedelem átlagosan 18 százalékát fordítja egy-egy háztartás a hitelek visszafizetésére.

Aki gazdag, több hitelt vesz fel

A Magyar Nemzeti Bank munkatársainak vizsgálatai azt is áttekintették, hogy a kormányzati megszorító csomag hogyan hat a háztartások hitelportfóliójára. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magasabb jövedelmű háztartásoknál koncentrálódik a hitelállomány jelentősebb része, a kormányzati csomag negatív hatása eltérően érvényesül a különböző háztartási jövedelemkategóriákban.

A vizsgálatok rámutattak, hogy jelenleg az eladósodott magyar háztartásoknak csupán 2-4 százaléka tekinthető olyan kockázatos gazdálkodásúnak, ahol kérdésessé válhat a felvett kölcsön visszafizetése, náluk van a lakossági hitelállomány 6-13 százaléka. A háztartások rendelkezésére álló jövedelem szerint az alacsonyabb jövedelműek tekinthetők kockázatosabbnak a kölcsönök visszafizetése tekintetében annak ellenére, hogy a magasabb jövedelműek által felvett hitelek átlagos nagysága jóval jelentősebb az alacsonyabb jövedelműek által felvett kölcsönöknél.

Sokáig tart még a hitelboom

Antal Judit, a jegybank kutatója pedig arról szólt az MNB Klub előadásán, hogy a lakosság jelentős része hitelfelvétellel igyekszik "simítani" a kormányzati intézkedések negatív hatását. A negatív hatások – az inflációt is beszámítva – a jelentősebb jövedelműeknél, illetve a középső jövedelemkategóriákban legnagyobb, de a család szerkezete is nagyban befolyásolja a hatásokat.

A gázár kompenzációs rendszer eltérő mértékben befolyásolta a különböző jövedelemszinteken álló háztartások helyzetét, a magasabb jövedelműek esetében inkább negatívan hatott. A gázár-kompenzáció összhatásaként a magasabb jövedelmű családoknál 30 százalékkal nőttek meg a terhek, míg az alacsonyabb jövedelműeknél 12 százalékkal.

Vojnits Tamás, az OTP Bank igazgatója, vezető elemzője elmondta: az OTP Bank kutatásai szerint a háztartások a reáljövedelem mérséklődése mellett várhatóan valamelyest visszafogják fogyasztásukat. Ezt azonban úgy oldják meg, hogy a megtakarítások és az új hitelek iránti kereslet átmenetileg visszaesik. A szakértő szerint a lakossági hitelboommég sokáig kitart Magyarországon.

Hosszabb távon továbbra is azzal számolnak, hogy a lakossági bankhitelek aránya a GDP-hez mérten 2010-2011-ig közel 10 százalékponttal emelkedik, különösen a jelzálog alapú hitelezés iránti igény megemelkedése várható. Vojnits Tamás szerint a háztartások kamatterhe 2010-ig várhatóan a GDP 3 százaléka körül lesz Magyarországon, de a közép-kelet-európai térség más országai is hasonló tendenciát mutatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  • Eladó házat keresel? Az Otthontérképen több ezer hirdetésből válogathatsz.
  • Az agglomeráció ingatlan árai tovább csökkentek, ha befektetnél vegyél lakást Budapesten!
  • Olcsóbban juthatunk ingatlanhoz az agglomerációban, érdemes megnézni az eladó házakat.