Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szlovákiába megy a Hyundai

2004.01.14. 12:10
A dél-koreai Hyundai autógyár nagy valószínűséggel úgy döntött, hogy Szlovákiában állítja fel közép-európai térségbe telepítendő összeszerelő üzemét - adta hírül az MTI. Ezzel Magyarország a negyedik autógyárról maradt le.
A szlovák állami televízió értesülései szerint Szlovákiában építi fel legújabb gyárát a Hyundai. A dél-koreai vállalat valószínűleg a napokban jelenti be, hogy Szlovákiába viszi másfél milliárd dolláros befektetését - tudósít az MTI. Ezzel a két korábbi kieső Magyarország és Csehország mellett, most Lengyelország is alulmaradt. A legújabb hírek szerint egyébként a gyárban nem Hyundai, hanem Kia márkájú kocsikat gyártanak.

Korábban kiestünk

Korábban szó volt arról, hogy Magyarországon építik fel a gyárat. Mint az Index korábban megírta, a vállalat vezetésének 2002 őszén Szöulban magas rangú magyar delegáció mutatta be a kedvező magyarországi befektetési környezetet. A vállalat ennek eredményeként 2002 decemberében jelezte beruházási szándékát a magyar kormányzati szerveknek, majd 2003 februárjában a projektért felelős vezetők hivatalos látogatást tettek Magyarországon.

Hosszas huzavona és találgatások után azonban november végén a vállalat vezetői két fősre szűkítették a mezőnyt. Magyarország és az esélyesként emlegetett Csehország kiesett a pályázók közül, Szlovákia és Lengyelország maradt versenyben. Az volt a cég elvárása, hogy egy teljes infrastruktúrával és közművel ellátott területet kapjon - ingyen -, amelyre csak a gyárat kell felhúzni. Ez mintegy harmincmilliárd forintos önkormányzati vagy állami kiadást igényelt volna, cserébe 1,1 milliárd eurót tett volna ki a cég beruházása.

A negyedik

A magyarországi esélyes, Tatabánya korábban már három autógyár építésétől esett el. Korábban már lemaradt a BMW-ről, a Toyotáról, valamint legutóbb a francia PSA Peugeot-Citroenről is.

Magyarországtól leginkább a jól képzett munkaerő hiánya, valamint a beruházásokat ösztönözni hivatott kommunikáció összehangolatlansága tántorítja el a külföldi befektetőket - nyilatkozta korábban Agócs István, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke.