Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az IKEA-nak fizetnie kell

2005.10.14. 09:07
Másodfokon is a lakóknak adott igazat a budapesti ítélőtábla, ennek alapján az IKEA-nak fizetnie kell. Lakásonként kétszázezret.

Csütörtökön a budapesti ítélőtábla másodfokon kártérítésre kötelezte a budapesti Örs vezér téri IKEA áruházat, mert az 2002 áprilisa és decembere között az éjszakai építkezésekkel zavarta a környék lakóit, írta meg a Magyar Hírlap. A lakók felkeresték azt az ügyvédet, aki egyszer már sikeresen vitt végig egy ügyet, amely szintén zajártalom miatt folyt az akkori alperes ellen. Huszonnyolc család indított három pert nem vagyoni károkozásért, a precedensértékű perben lakásonként 150 ezer forintot ítéltek meg a lakóknak kamatokkal, ami a Magyar Hírlap információi szerint összesen 200 ezer forintot jelent.

Egyéb gondok

A lakók 2003 szeptemberében indítottak pert az áruház ellen. "Álláspontunk szerint az építkezés során a lakók pihenéshez, magánlakáshoz és egészséges környezethez való joga sérült" – mondták el akkor.

Eleinte a lakók nem a zajártalom, hanem az épülettömbökben keletkezett repedések miatt pereltek, ez szerintük összefüggésben állt az IKEA építésével. Akkor nekimentek Zuglónak is, mert engedélyezte az áruház bővítését, és az állandó lakossági tiltakozás ellenére sem tett semmit a jogsértések megszüntetésére.

Össztűz

Az Építésügyi Minőségellenőrző Intézet 2002 novemberében megállapította, hogy a vízszintes repedéseket az építkezés idézte elő. Az IKEA ezt vitatta, és másik szakértői vizsgálatot kezdeményezett. A lakók akkor az építkezés leállítását, a házaktól 40 méterre kialakított épületszárny lebontását, kártalanítást szeretnének.

Az egyik negyedik emeleti lakó pedig keresetet nyújtott be a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, mert az IKEA az épülő áruházon többméteres, világító feliratot helyezett el, amelynek fénye a lakó szerint elviselhetetlen.

A társaság 2003 elején bruttó 25 millió forintot ajánlott a házak lakóközösségeinek. Cserébe elvárta, hogy a lakók írásban nyilatkozzanak: nem indítanak pert az általuk kifogásolt építkezés miatt, nem támadják meg a bíróságon az áruházat.