Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bontsák le az IKEA-t!

2002.11.21. 08:40
Az Örs vezér téri IKEA bővítése ellen tiltakozók beperelték az áruházláncot és az 1998 és 2002 között működő zuglói önkormányzatot, mert otthonaik elértéktelenednek az állandó zaj, por és a falakban keletkezett repedések miatt. Az áruházlánc csak akkor fizet, ha valóban kárt okozott, vizsgálatuk eredménye egy hónap múlva várható.
Semmi sem utal forradalmi hangulatra az Örs vezér tere 11-20. számú szalagház előtt. Az egyik lépcsőház faliújságján is csak egy háromoldalas tájékoztató olvasható az október 31-i gyűlésről, amelyen a svéd áruházlánc képviselői mellett a tiltakozó lakók küldötte és a 11-14-es számú társasház közös képviselője jelent meg.

Egy durranással kezdődött

Az itt felmerült kérdések pontos képet adnak a konfliktusról. A tervekben még parkosított tető szerepelt, a valóságban építettek egy csúf szellőzőt. Az áruszállító kamionok és a vásárlók személyautói a szalagház előtt fordulnak majd rá az épület alá süllyesztett parkolóra. Az áruház régi épületének szellőzőrendszere zajos, működését fütyülő hang kíséri, a fűtőrendszer gázzal üzemel. A korábbi ígéretekkel ellentétben éjszakai is dolgoztak. Végül: a kellemetlenségekért számíthatnak-e a lakók kártérítésre?

A tiltakozó lakók képviselői nem elégednének meg ennyivel, ők teljes bontást akarnak, vagyis állítsák vissza az eredeti állapotot, amikor a bútoráruház új épülete helyén még parkoló volt. Az egész egy durranással kezdődött. Az egyik lakó loggiáján nagy csattanással szétrepedt az üveg. Más is tapasztalt hasonlókat, sőt, volt, ahol a fal is megrepedt.

Előbb-utóbb megjelentek volna

Az Index megkereste az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.-nak (ÉMI) azt, az egyébként neve elhallgatását kérő munkatársát, aki a zuglói önkormányzat megbízásából a ház állapotát megvizsgálta. A jelentés annyit állapított meg, hogy a falakon és az üvegeken valóban vannak vékony repedések, ezek azonban minden elemekből összerakott házon előfordulnak. "Az építkezés miatt megnövekedett forgalom vagy a légkalapács használata felgyorsíthatta ezt a folyamatot, a repedések azonban előbb-utóbb megjelentek volna" - mondta az ÉMI munkatársa, aki kétli, hogy ez elegendő ok lenne a kártérítésre.

IKEA mellett panel eladó

Az Örs vezér téri sorházban egy 68 négyzetméteres lakás 12 millió forintba került az IKEA bővítése előtt - legalábbis az egyik tiltakozó lakó, Náray Gábor szerint, aki elmondta. hogy most ugyanezt a lakást 9-9,5 millió forintért lehet eladni. Az Index által megkérdezett ingatlanpiaci szakújságíró szerint jelenség nem egyedülálló. A szegedi Tesco áruház építése például folyamatos lakossági tiltakozás mellett zajlott. A beruházás befejezésével a protestálók elhallgattak, mert a bevásárlóközpont közelsége megnövelte a környékbeli lakások értékét. Ma már a hirdetések is így hangzanak: Tesco mellett panel eladó.

Az 1998 és 2002 között működő képviselő-testület nem kérdezte meg a lakókat, mielőtt az IKEA-nak megadta az engedélyt a bővítésre egy, már amúgy is zsúfolt téren. A nagy forgalom azonban ugyancsak nem elegendő ok a bontásra. Kónya Károly, a Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója a Zugló TV-ben elmondta, hogy az áruházat felszerelhetik zajvédő burkolattal, amely tompítja a szalagházra visszaverődő a motorzúgást.

Egy kis politika

Az MSZP és az SZDSZ képviselői az előző ciklusban áldásukat adták a bővítésre, a jobboldal felkarolta a lakók kérését. A választás után maradt a szocialista-liberális abszolút többség, a polgármesteri címet viszont nagy meglepetésre a fideszes Rátonyi Gábor szerezte meg. A már említett tévéműsorban Rozgonyi Zoltán alpolgármester azt mondta a lakóknak: "A lebontásban reménykedni sajnos nem nagyon lehet." Az Index úgy tudja, hogy Rátonyi és az IKEA képviselői pénteken ülnek tárgyalóasztalhoz.

Egyelőre a tetőn lévő csúf szellőző az, amibe igazán bele lehet kötni. Az eredeti tervekben ez nem szerepelt ugyan, de e nélkül nem lehetne teljesíteni a környezetvédelmi előírásokat.

Az IKEA nem akar visszabontani

A tiltakozó lakók a múlt héten beperelték a svéd tulajdonú áruházláncot, mert szerintük az építkezésnél figyelmen kívül hagyták alkotmányos és állampolgári jogaikat. Keresetet nyújtottak be az 1998 és 2002 közti önkormányzat ellen is, mert asszisztált a jogsértéshez.

"Érvényes építési engedélyünk van, így nem kívánjuk visszabontani az épületet" - nyilatkozta az Indexnek Marsó Gabriella, az IKEA marketingmenedzsere, aki elmondta, hogy a szalagházon keletkezett esetleges károkat a cég kivizsgáltatja, eredmény nagyjából egy hónap múlva várható. Az ÉMI felmérése nem perdöntő, mert mélyrehatóbb és drágább felmérés tudja csak kideríteni a repedések okait. Marsó szerint peren kívüli megegyezés nem lehetséges, az IKEA csak akkor fizet, ha valóban kárt okozott.

Gesztusként parkosít

A szalagházban egyébként több százan laknak, a tiltakozásokban viszont alig két tucat lakás vesz részt. Egyesek szerint egy kis csoport küzdelméről van szó, akik saját házuk közös képviselőivel sem tartják a kapcsolatot, és akciójukat - még a választások előtt - felkarolta a politika. A faliújságra függesztett tájékoztatón a közös képviselő azt írja a már említett gyűlésen elhangzottakról, hogy az IKEA - gesztusként - parkosítja a szalagház előtti területet.

A protestálók képviselője erről a megbeszélésről idő előtt távozott. Akcióikat látványosabb eszközökkel folytatják. Szombaton jelképesen eltemetik az egészséget, alkotmányos és állampolgári jogaikat, de elültetnek egy fát, hogy jelezzék: bíznak a jövőben. Kedden - mások mellett - Demszky Gábort, Gy. Németh Erzsébetet és Rátonyi Gábort várják az egyik lakásban, reggeli kávézásra.