Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Felszámolási eljárás indul az Il Ferro ellen

2007.05.07. 21:30
Az autók matricázását végző alvállalkozó felszámolási eljárást kezdeményez az Il Ferro ellen. A fizetési nehézségekkel küszködő autóreklámos céget a cégbírósági adatbázisban nem található alvállalkozó médiatanácsadója, az egykori buzilistás Menyhért Mészáros László szerint két hónapja nem tudják elérni. Az ötmilliós tartozás aprópénznek tűnik ahhoz képest, hogy az Il Ferrónak június elejére 300 milliót kellene előteremtenie.

Az autók matricázását végző V. Detti Kft. felszámolási eljárást indít az autós reklámozással foglalkozó Il Ferro Kft.-vel szemben – jelentette be hétfőn Menyhért Mészáros László, az alvállalkozó társaság médiatanácsadója. Kajtár András, a matricázó cég ügyvezető igazgatója kedden a debreceni cégbíróságnál felszámolási eljárást kezdeményez az Il Ferróval szemben, mivel az több mint egy hónapja nem egyenlíti az alvállalkozóval szemben fennálló több mint ötmillió forintos számlatartozását.

A felszámolási eljárás megindítása több szempontból is érdekes. Egyrészt a Menyhért Mészáros László – akinek a nevét legutóbb az általa szerkesztett és a Nemzetbiztonsági Hivatal érdeklődését is kiváltó buzilista kapcsán hallhattuk – egy olyan cég médiatanácsadója, amelyről a cégbírósági adatbázisban május 7-én nem voltak kézzelfogható adatok.

Titokzatos alvállalkozó

Pontosabban szerepelt a cégbírósági nyilvántartásban egy V-Detti Kft., ám azt a szegedi székhelyű vállalkozást – amelynek sem a tulajdonosai, sem a cégképviseletre jogosult tisztségviselői között nem szerepelt Kajtár László – egy 2001. decemberében inult felszámolási eljárás végén 2002. október 18-án törölték a nyilvántartásból.

Menyhért Mészáros viszont most azt állítja, hogy a V. Detti két hónapja van üzleti kapcsolatban az Il Ferróval, ez alatt csaknem 900 reklám matricát helyeztek el a szerződött személyautókon. A cég most ez alapján a 900 matrica alapján követeli az 5 millió – matricánként nagyjából 5600 – forintot. A médiatanácsadó szerint az Il Ferro ellehetetlenítette a kapcsolattartást, nem vesznek át küldeményeket, számlákat, megszüntették a faxos elérhetőséget, nem veszik fel a telefonokat, ezért kezdeményezték a felszámolási eljárást.

Ötmillió nincs, háromszázra ígéret van

Az is sajátos, hogy az Il Ferrót most egy ötmilliós követelés miatt fenyegeti a felszámolás. Mindeközben az autósoknak február óta nem fizető cégnek június elejére mintegy 300 millió forintot kellene előteremteni.

A céget éppen februárban, a fizetési nehézségek jelentkezésének kezdetén megvásároló tulajdonos-cégvezető, Körmendi Ákos egy korábbi állítása szerint mintegy nyolcezer velük szerződött autósnak a májusra járó díjat a június eleji szemlét követően megfizetik. Arról azonban akkor nem beszélt, hogy milyen forrásból teremtik elő a pénzt.

A rendőrség csalásra gyanakszik

A felszámolási eljárás kezdeményezése előtt öt nappal, a múlt hét közepén jelentette be a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy csalás megalapozott gyanúja miatt nyomozást rendelt el az autóreklámokkal foglalkozó Il Ferro Kft. ügyében. A nyomozásba a rendőrség igazságügyi könyvszakértőt is be fog vonni.

A BRFK hivatalból indított vizsgálatot, hogy a nagyjából nyolcezer ügyféllel rendelkező Il Ferro ügyében történt-e bűncselekmény. A beszerzett információk alapján döntöttek a múlt hét közepén a nyomozás elrendeléséről.

Magával rántott másokat is

Az Il Ferro fizetési nehézségei kapcsán a múlt héten újabb két, autóreklámokkal foglalkozó cégnél kezdődtek fizetési nehézségek. A saját bevallása szerint 1200 autóssal szerződött Hírautó Kft. – amely ügyvezetője februárban már rentábilis működésről beszélt – most az Il Ferro körül kialakult helyzettel indokolta a fizetési nehézségeket. Vlada Viktor ügyvezető azt mondta, hogy a konkurens cégről szóló negatív hírek hallatán több ügyfelük is "késve írta alá" velük a reklámszerződést.

A Hírautó azt ígérte, hogy két-három héten belül folytatják a kifizetéseket. Ugyancsak május közepére, második felére ígért fizetést a váci székhelyű Mobil Reklám Hungária Kft., amelynek miskolci irodáját a hét közepén zárták be, és amelyek telefonszámai sem elérhetők. A Népszabadság a múlt héten azt írta, hogy a Mobil Reklám egyik vidéki ügyfélszolgálatán ígérték május közepére a kifizetések újraindítását, míg az Infó rádió hétfőn már azt közölte: a cég győri irodájának ajtaján azt közölték: május 20-ig lesznek zárva.

Vannak tisztességesek

A fizetési nehézségekkel küszködő autóreklámos cégek azonos modell követtek: általában 150-180 ezer forintos regisztrációs díjakat kértek az autósoktól, ennek fejében két-öt évre ígértek az autókon elhelyezett reklámokért havi fix 30-40 ezer forintot. Emiatt az ilyen társaságokkal kapcsolatban többször felmerült a piramisjáték vádja, ám ezt Körmendi Ákos egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón határozottan cáfolta.

Vannak olyan cégek is, ahol nem volt regisztrációs díj vagy csak néhány ezer forintos, a szerződés végén visszajáró regisztrációs letétet kértek el. Ezeknél a társaságoknak továbbra is rendesen fizetnek, bár a cégek vezetői szerint a negatív piaci hangulat az ő helyzetüket is károsan befolyásolta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?