Valér
4 °C
8 °C

Aggódik a magyar költségvetésért a Nemzetközi Valutaalap

2004.05.24. 22:59
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) aggódik a magyar költségvetés és folyó fizetési mérleg hiánya, valamint az inflációs nyomás miatt - áll a magyar gazdaság helyzetéről hétfőn közzétett éves jelentésben.
Magyarország május 1-i európai uniós csatlakozása ugyan sikeres átmenetet tükröz a piacgazdaságba a több mint egy évtizedes kiterjedt intézményi és szerkezeti reformok alapján, az IMF igazgatótanácsa mégis aggódik a költségvetésben és a folyó fizetési mérlegben felmerült jelentős hiány miatt - olvasható a jelentést elfogadó igazgatótanács közleményében.

Tavaly decemberben az infláció elérte az 5,7 százalékot, a költségvetési hiány pedig 2003-ban a bruttó haza termék (GDP) 5,9 százalékát, noha a célkitűzés 4,5 százalék volt. A közlemény szerint hiteles költségvetési intézkedésekkel lehetővé válik a külső fizetési mérleg megerősítése, a kockázati felár és a jelenleg 12,5 százalékos kamatláb csökkentése, valamint a sebezhetőség enyhítése a piaci ingadozásokkal szemben. A magyar kormánynak ennek érdekében az IMF szerint egy sor középtávú intézkedést kell előirányoznia az állami alkalmazotti szféra létszámának a racionalizálásától az oktatási és az egészségügyi reformokon át a nyugdíjreform folytatásáig.

Túl nagy a bérkiáramlás

Az igazgatótanács javasolja továbbá a lakástámogatási rendszer újragondolását és szükségesnek nevezi a bérkiáramlás csökkentését, megjegyezve, hogy a minimálbérek emelését és a közalkalmazotti szférában végrehajtott nagy mértékű béremeléseket tükrözve a reálbérek 2002-ben 14 százalékkal, 2003-ban pedig 10 százalékkal emelkedtek. Ez a gyors növekedés kedvezőtlenül hatott a költségvetési politikára, az inflációra és a folyó fizetési mérlegre.

Az euró 2010-re előirányzott bevezetésével kapcsolatban az IMF hangsúlyozza a költségvetési korrekció kiegyensúlyozásának fontosságát, mielőtt a kormány kitűzi a pontos a menetrendet.