Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A spanyol expénzügyminiszter lett az IMF elnöke

2004.05.05. 11:13
Rodrigo Rato volt spanyol pénzügyminisztert választotta elnökének a Nemzetközi Valutaalap. Ezzel a szervezet betartotta alapítása óta fennálló szokását, hogy európait választ vezetőjének.
Nem okozott meglepetést a Nemzetközi Valutaalap elnökválasztása, a szerveezt a kétfordulós választások után Rodrigo Rato volt spanyol pénzügyminisztert választotta vezetőjének. A világszervezet ezzel nem változtatott alapítása óta fennálló szokásán, hogy európai pénzügyi szakembert választ vezetőjének.

Korábban már hírt adtunk róla, hogy az IMF több tagországa véget vetett volna annak a hagyománynak, hogy a Világbank elnökének amerikai, az IMF vezetőjének pedig uniós politikust választottak. A szervezet ázsiai, afrikai, latin-amerikai, ausztrál, svájci és orosz vezetői szeretnék, ha véget érne az Európai Unió egyeduralma a kérdésben.

Az tiltakozás élharcosa, az egyiptomi Shakour Shakour Shaalan jelöltje Mohamed el-Erian volt, aki maga is az IMF vezető tisztségviselői közé tartozik. Rato győzelme a politika győzelem volt - értékelte a választásokat a The New York Times.