Árpád
-2 °C
3 °C

Éneklő magyar vállalatok

2002.04.05. 16:04
Identitás nélkül egy vállalat csupán nagyra duzzadt termelőszövetkezet. Identitást sokféleképpen lehet építeni: egyenruhával, ebédlőben rendezett kimittuddal - az építő tényezők sorában a csúcsdísz a megcélzott csoportothoz köthető muzsika, himnusz, vagyis a vállalati induló. Mindezt hazánkban is tudják.
A vázolt folyamatábrából következik, hogy egy vállalat akkor mondhatja magát igazán übernek, ha már induló formájában is letette a pszeudohagyomány alapkövét.

Vállalati himnuszt a hagyományos módszerrel (kiszállás székházakba tekerős fonográffal, irodai alkalmazottak énekeltetése) igen nehéz mifelénk gyüjteni főként azért, mert hazánkban általában a hangsúly elsősorban a hallgatásra helyeződik. A passzivitás és a műfaj amúgy is bensőséges jellege együttesen hatnak a például a Graboplast himnusz népszerűsödése ellen.

Térjünk rá azonban az Olvasóink segítségével összegyűlt magyar vállalati himnuszok bemutatására!

6. "A dream: to heal inside."

A rémranglista sereghajtója a közép-európai nyomelem és vitaminpiacon nyomuló California Fitness egy nyolcvanas éveket idéző, Whitney Houston párhuzam rednekk dallal. A wellness mozgalom egészséges vasökölként nezedik a vélhetően lakótelepi hallgató agyára. Szőke nő lágy fényben, galambok repülnek. Naponta bevethető az eszméletlenség állapotának el(vagy el nem)éréséhez.

A California Fitness-himnusz

5. "lehet, hogy shakespeare tévedett"

Somló Tamás az ő nem teljesen elviselhetetlen stílusában egy szőnyegáruházról énekel, amelyet Diegónak hívnak. Az összhatás pozitívnak mondható, mivel a szöveg egy csomó szórakoztató baromságból áll össze. Ilyen például ez a szintagma: "az élet a valós televízió". A mezőnyből kiemelkedő kulturális referencia hogy felvetődik: Júlia pasija Rómeó helyett Diegó. Az idioszinkretista szürrelisták irigykedve figyelik a nagytőke machinációit. Diegó ugyanakkor felejthető.

A Diego-ballada

4. "ha mellettem szahatsz, én ennyivel is beérem"

A KFKI dala egy enyhén raccsoló szerelmes magányos hangulatú duett, amely kutyasétáltatás közben hangzik el. Ez a sajnálatos feltevés a dal egyetlen érthető (fentebb) mondatára épül. Összképét tekintve presseres, a hetköznapi rádiónyomáshoz szokott emberről lepereg, esetleg (rajta) átsuhan - nagy mennyiségű idegi jelátvivő anyagot elégetve mindeközben.

KFKI-mars

3. "tágul a világ"

A Pest Megyei Állami Közútkezelő Kht. indulója, amely értesüléseink szerint Dr. Komáromi István és Túri Lui Lajos közreműködésével jött létre, közelebb áll a klasszikus vállalati indulókhoz mint a listán eddig szerepelelt pop-átiratok. A szerzeményben Túri Lajos az együttérzést fokozó módon énekli meg az útmunkás viszontagságait (nyáron meleg van, bitument talicskázni kemény meló), amely egy költői csavarral ("göröngyös világ") kozmológiai-kafkiánus fenyegetéssé ("tágul a világ") puffad. A dal lendülete és hangszerkezete a karosszériasérült-lada-tulajdonos és bundesliga-séró-tulajdonos leíró mikrohalmazok metszetében elhelyezkedő meglepően népes közönséget célozza, amelyre ugyanekkor jellemző az útmunkák vitatása (kocsiablakon kianyádozás), illetve az olyan diszkóbaleset, amelyben az útvonal egyik végpontján sem található diszkó.

A Közút-nóta

2. "mikor életre kel a színes léghajó"

Amikor valóban úgy tűnik, hogy életre kel a színes léghajó, érdemes egy zártabb helyre vonulni, mert így csökkenthető a kezdődő pszichedelikus őrjöngés környezetkárosító és önveszélyes hatása. Minderről persze nem a Graboplast tehet. A Padlásból rippelt ária szövege rémtoplista negyedik helyén szereplő dalhoz hasonlóan érthetetlen (talán jobb is így) - ugyanakkor a gyerekríkató operetthez hasonlóan határozott állásfoglalásra késztet az eutanáziával kapcsolatban.

A Graboplast-himnusz

1. "és nem sok pénzt akarsz kiadni"

A CBA vegyesbolt-lánc indulójának legfőbb erőssége az a teljesen egyéni fizikai fájdalom, amely hallgatása közben érezhető. A velejéig magyar és műfajbarát szerzemény zenei aláfestése háztartási szintiből kunkorodik elő, egyszerűnek mondható. A dalszöveg ugyanakkor kiemelkedő idegterhelést jelent: magyar nyelv tömörítő tendenciái a szórenddel és egyeztetéssel együtt kiiktatódnak. A vidám rikkantások rendezetlen halmaza nem tud egészéges ritmust képezni - a kút mélyén éneklő bajuszos fiatalember azonban megkísérli hosszan nyüszítő magánhangzókkal kitölteni az űröket. Összhatását tekintve retardált turulmayhem, óvatosan kezelendő.

A CBA-induló

Fehívás

A fékezetten jóindulatú toplista szélesedését és gyarapodását ezen a címen támogathatják további vállalati indulókkal Önök, amelyet ezúton előre köszön:

az Önök Indexe

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?