Éneklő magyar vállalatok

2002.04.05. 16:04
Identitás nélkül egy vállalat csupán nagyra duzzadt termelőszövetkezet. Identitást sokféleképpen lehet építeni: egyenruhával, ebédlőben rendezett kimittuddal - az építő tényezők sorában a csúcsdísz a megcélzott csoportothoz köthető muzsika, himnusz, vagyis a vállalati induló. Mindezt hazánkban is tudják.
A vázolt folyamatábrából következik, hogy egy vállalat akkor mondhatja magát igazán übernek, ha már induló formájában is letette a pszeudohagyomány alapkövét.

Vállalati himnuszt a hagyományos módszerrel (kiszállás székházakba tekerős fonográffal, irodai alkalmazottak énekeltetése) igen nehéz mifelénk gyüjteni főként azért, mert hazánkban általában a hangsúly elsősorban a hallgatásra helyeződik. A passzivitás és a műfaj amúgy is bensőséges jellege együttesen hatnak a például a Graboplast himnusz népszerűsödése ellen.

Térjünk rá azonban az Olvasóink segítségével összegyűlt magyar vállalati himnuszok bemutatására!

6. "A dream: to heal inside."

A rémranglista sereghajtója a közép-európai nyomelem és vitaminpiacon nyomuló California Fitness egy nyolcvanas éveket idéző, Whitney Houston párhuzam rednekk dallal. A wellness mozgalom egészséges vasökölként nezedik a vélhetően lakótelepi hallgató agyára. Szőke nő lágy fényben, galambok repülnek. Naponta bevethető az eszméletlenség állapotának el(vagy el nem)éréséhez.

A California Fitness-himnusz

5. "lehet, hogy shakespeare tévedett"

Somló Tamás az ő nem teljesen elviselhetetlen stílusában egy szőnyegáruházról énekel, amelyet Diegónak hívnak. Az összhatás pozitívnak mondható, mivel a szöveg egy csomó szórakoztató baromságból áll össze. Ilyen például ez a szintagma: "az élet a valós televízió". A mezőnyből kiemelkedő kulturális referencia hogy felvetődik: Júlia pasija Rómeó helyett Diegó. Az idioszinkretista szürrelisták irigykedve figyelik a nagytőke machinációit. Diegó ugyanakkor felejthető.

A Diego-ballada

4. "ha mellettem szahatsz, én ennyivel is beérem"

A KFKI dala egy enyhén raccsoló szerelmes magányos hangulatú duett, amely kutyasétáltatás közben hangzik el. Ez a sajnálatos feltevés a dal egyetlen érthető (fentebb) mondatára épül. Összképét tekintve presseres, a hetköznapi rádiónyomáshoz szokott emberről lepereg, esetleg (rajta) átsuhan - nagy mennyiségű idegi jelátvivő anyagot elégetve mindeközben.

KFKI-mars

3. "tágul a világ"

A Pest Megyei Állami Közútkezelő Kht. indulója, amely értesüléseink szerint Dr. Komáromi István és Túri Lui Lajos közreműködésével jött létre, közelebb áll a klasszikus vállalati indulókhoz mint a listán eddig szerepelelt pop-átiratok. A szerzeményben Túri Lajos az együttérzést fokozó módon énekli meg az útmunkás viszontagságait (nyáron meleg van, bitument talicskázni kemény meló), amely egy költői csavarral ("göröngyös világ") kozmológiai-kafkiánus fenyegetéssé ("tágul a világ") puffad. A dal lendülete és hangszerkezete a karosszériasérült-lada-tulajdonos és bundesliga-séró-tulajdonos leíró mikrohalmazok metszetében elhelyezkedő meglepően népes közönséget célozza, amelyre ugyanekkor jellemző az útmunkák vitatása (kocsiablakon kianyádozás), illetve az olyan diszkóbaleset, amelyben az útvonal egyik végpontján sem található diszkó.

A Közút-nóta

2. "mikor életre kel a színes léghajó"

Amikor valóban úgy tűnik, hogy életre kel a színes léghajó, érdemes egy zártabb helyre vonulni, mert így csökkenthető a kezdődő pszichedelikus őrjöngés környezetkárosító és önveszélyes hatása. Minderről persze nem a Graboplast tehet. A Padlásból rippelt ária szövege rémtoplista negyedik helyén szereplő dalhoz hasonlóan érthetetlen (talán jobb is így) - ugyanakkor a gyerekríkató operetthez hasonlóan határozott állásfoglalásra késztet az eutanáziával kapcsolatban.

A Graboplast-himnusz

1. "és nem sok pénzt akarsz kiadni"

A CBA vegyesbolt-lánc indulójának legfőbb erőssége az a teljesen egyéni fizikai fájdalom, amely hallgatása közben érezhető. A velejéig magyar és műfajbarát szerzemény zenei aláfestése háztartási szintiből kunkorodik elő, egyszerűnek mondható. A dalszöveg ugyanakkor kiemelkedő idegterhelést jelent: magyar nyelv tömörítő tendenciái a szórenddel és egyeztetéssel együtt kiiktatódnak. A vidám rikkantások rendezetlen halmaza nem tud egészéges ritmust képezni - a kút mélyén éneklő bajuszos fiatalember azonban megkísérli hosszan nyüszítő magánhangzókkal kitölteni az űröket. Összhatását tekintve retardált turulmayhem, óvatosan kezelendő.

A CBA-induló

Fehívás

A fékezetten jóindulatú toplista szélesedését és gyarapodását ezen a címen támogathatják további vállalati indulókkal Önök, amelyet ezúton előre köszön:

az Önök Indexe