Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Sztahanovista audióhorror

2001.03.05. 12:22
Úgy gondolják, hogy az Ámokfutók zenekarnál keményebb zenei horror nem létezik? Tévedés. Egy vállalati himnusz egy csapásra átrendezi az esztétikai értékrendet.
Bill Sargent szívesen ír vállalati himnuszt Önnek
A vállalati himnuszok témáján nincs semmi bonyolult magyaráznivaló, úgyhogy nyugodtan kezdhetjük az elején. A középkorban a technológiához magas fokon értő szakemberek bocskort gyártottak, és várták, hogy valaki feltalálja a gőzgépet. Egy-egy pár bocskort egy szakember tervezett meg és szerelt össze. A szakemberek szerveződése volt a céh, amely magára vállalta a logisztikai és marketing feladatokat.

A vállalatszervezési evolúcióban a céhet a manufaktúra követte, majd a gőzgép, a gyárak, a nagyipari mezőgazdasági termelés, Marx és Brezsnyev, géntérképezés, karaoke és az apokalipszis.

Gyűjtés

Himnuszgyűjtemény
PriceWaterhouseCooper's: Your World
(0,6 Mb Wav)
IBM: Ever onward
(1,5 Mb Wav)
KPMG: Our Vision of Global Strategy
(4,4 Mb mp3)
C0ntaX: KPMG-jungle
(2 Mb mp3)
Netscape-Sun: Knowhow
(11 Mb RealVideo)
Silicom Graphics: I Have a Dream
(2.8 Mb mp3)
Barcel
(1 Mb mov)
Vállalati himnuszokat keresni az interneten nagyon nehéz dolog. A keresésnek alapvetően betesz, hogy létezik egy vállalat, amelyet himnusznak hívnak (Anthem), illetve létezett egy progresszióba belebukott zenekar, a Devo, amely szintén írt egy dalt Vállalati himnusz címmel.

A fentieken kívül azonban a türelmes kutatás felderít egy maroknyi zenészt, akik honlapjukon hirdetik, hogy ők szívesen írnának és játszanának vállalati himnuszokat. Nem lehet mindenki jegyellenőr.

Szerencsére létezik egy oldal, ahol letölthető formában is megtalálhatóak a világ legvidámabb (és leggonoszabb) vállalati himnuszai.

Énekelni!

A toplistás vállalati himnuszok hallgatásakor még a magas zenei tűréshatárral rendelkező Uhrin Benedek rajongói is elsápadnak egy kicsit.

A lista tízedik helyén a Silicon Graphics himnusza áll. Érzelmes női ének Elton John zongorálós stílusában: "Van egy álmom, két CPU". A háttérben lágy, szintetizátorral előidézett, szívbemarkoló vonóskíséret.

Rendkívül laza viszont a Sun-Netscape együttműködésre írt, videoklippel teljes dal, amelyen egy rasta ember rappel websafe színű zakókban, az említett cégek székházai előtt. Ha az ember nem is érti a knowhowról szóló szöveget, azért észreveszi a fekete úriember tekintetéből sugárzó dantei elveszettségtudatot.

Élboly

Websafe zakó, döbbent tekintet
A PriceWaterhouseCooper himnusza az audióhorror lista harmadik helyére került egy keményen agymosós hangulatú gospel átirattal, amelyet erősít a rossz minőségű kézimagnós felvétel dokumentumjellege. Gyenge idegzetűeknek ezt nem ajánlanám.

Az IBM-mars (a második helyezett) már az első másodpercekben piros jéggé fagyasztja a hallgató vérét: egy férfihangot hallunk, amely azt magyarázza, hogy a daloskönyv (!!!) hanyadik oldalát kell felütni. Ezt együttes éneklés követi, amelynek zenei aláfestése egy rezesbanda által előadott félkatonai induló.

A slágerlista csúcsán a pénzügyi tanácsadó vállalat, a KPMG dala áll. A globális stratégia győzelmét egy Abba-szerű nőkórus vázolja fel, egy száztagú és száz százalékosan szintetizátoros kísérettel. A tortadísz ugyanennek a jungle-feldolgozása, amelyben autentikus fekete hangok rikkantásai erősítik a globális stratégia még karizmatikusabb előadását.

A futottak még kategóriába került a Barcel. A Barcel a dél-amerikai kontinens legnagyobb ropigyártója, indulója felismerhetetlenül besimul a helyi húzóáagazatnak számító szappanoperák zenéi közé (eredetük gyaníthatóan azonos). Fut továbbá egy optimista közép-európai mozgóképes zenemű, amelyen az emberek csigaházat szorítanak a fejükhöz.  • Vennék
  • Hírek