Lehel
17 °C
27 °C

Az idén már elfelejthetjük az inflációcsökkenést

2008.07.09. 16:07
Hiába erõsödött a forint, az energiaárak dinamikus emelkedése megakadályozta, hogy júniusban érdemben mérséklõdjön az infláció – nagyjából így foglalható össze a Portfolio.hu piaci felmérése, amely szokás szerint a piaci elemzõk várakozásait mérte fel. Az erõsödõ kurzus az év végi elõrejelzésekre sem hatott: brutálisan emelkedtek a 2008. decemberre adott elõrejelzések.

Õszig elfelejthetjük az inflációcsökkenést – állítják gyakorlatilag egyöntetûen a piaci szakértõk. Az erõs forint ugyan segít valamennyit, ám ennek hatása inkább csak akkor jelentkezik, ha tartósan ezen a szinten marad a kurzus, viszont rövid távon inkább a magas olajárak, illetve a hatósági áremelések fejtik ki a hatásukat.

Ennek megfelelõen a pénteken megjelenõ júniusi inflációs adat kapcsán sem várnak csodát az elemzõk. 22 megkérdezett elemzõbõl 11 úgy gondolja, hogy nem csökken májusi 7 százalékos szintjérõl a fogyasztói árindex, a többi prognózis a 6,8-6,9 százalékos értékek között oszlott meg. Látható tehát, hogy a 6,95 százalékos konszenzust (medián) a szinten maradással, minimális csökkenéssel lehet jellemezni.

Jóval meglepõbb a piac év végi inflációs várakozásaiban lezajlott változás. Júniusi felmérésünkben az elemzõi konszenzus decemberre 5,1 százalék volt, és már sokadszorra jeleztük, hogy a prognózisok hónapról hónapra emelkednek 1-2 tizedet. Ehhez képest júliusban robbanásszerû volt a változás: 5,8 százalékra ugrott a piaci várakozás. Figyelembe véve, hogy az év elsõ felének árfolyamatai már adottak, elképesztõ mértékû a változás. Ebben több tényezõ is szerepet játszott: egyrészt az elemzõk több hatósági áremelést voltak kénytelenek beépíteni az elõrejelzéseikbe (gáz, távhõ), másrészt a májusi kiábrándító inflációs adat hatására bizonyára sokan újragondolták, mennyire lehetnek makacsak a várakozások Magyarországon.

Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy az erõs forint hatását sokan még csak részben tudták figyelembe venni. Ezt már csak az óvatosság is diktálja, hiszen ennek inflációra gyakorolt hatása csak akkor jelentõs, ha a kurzus stabilan erõs marad. Éppen ezért nem kizárt, hogy a következõ hónapokban enyhül majd a pszichózis, és korrekció lehet az elõrejelzésekben is. További érdekes kérdés, hogy az élelmiszerárak az új termés megjelenésével miként alakulnak. Itt az erõs áreséstõl a mérsékeltebb ütemben folytatódó drágulásig minden elképzelhetõ, bizonyára ez is hozzájárul, hogy a decemberi elõrejelzések szokatlanul széles tartományban mozognak. Az 5,3 és 6,9 százalék között szóródó prognózisok jól jelzik az inflációs folyamatok körüli bizonytalanságot.

Az erõs forint hatása egyelõre nem mutatkozik meg a 2009 végére adott elõrejelzésekben sem. Itt ugyan jóval kisebb az emelkedés mértéke, ám a 3,7 százalékos konszenzus meglehetõsen messze van a jegybank 3 százalékos céljától - jelezve, hogy a jegybanknak valóban nagy szüksége van az erõs forintra.

Összességében tehát nem szakadt meg a szakértõi inflációs várakozások romlása, sõt, rövid távon jelentõsen erõsödött is a folyamat. Ugyanakkor az érzékelhetõ bizonytalanság mellett vélhetõen enyhülést hozna a piacon, ha pénteken a várakozásoknál kedvezõbb adatok látnának napvilágot.