Jolán
2 °C
4 °C

Idén kisebb, 2008-ban nagyobb lesz az infláció

2007.05.21. 14:51
Hétfőn kiadta legújabb inflációs jelentését a Magyar Nemzeti Bank. A központi bank erre az évre a korábban jelzettnél alacsonyabb, 2008-ra a vártnál magasabb prognózist adott. Először közöltek 2009-es előrejelzést, méghozzá biztatót: két év múlva 2,8 százalék, tehát az árstabilitásnak megfelelő szint várható. Az MNB szerint idén és jövőre kisebb, 2009-ben nagyobb lesz a deficit, mint ami a konvergenciaprogramban van.

Idén 7,3 százalékos, 2008-ban 3,6 százalékos, 2009-ben 2,8 százalékos lehet hazánkban az éves infláció – tartalmazza a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentése, amely hétfőn jelent meg a jegybank honlapján.

Árstabilitás 2009-re

Az MNB várakozásai erre az évre javultak, mivel az előző prognózis 7,4 százalék volt, míg 2008-ra a korábbi 3,4 százalékra romlottak 3,6 százalékra. A jegybank 2009-re most becsült először inflációt, méghozzá a 2005-ben árstabilitási szintként meghatározott 3 százalékos sávon belüli, 2,8 százalékos mértéket. Maga a jelentés úgy fogalmaz, az inflációs cél "a monetáris politika számára releváns horinzonton belül teljesülhet", az infláció jelentős csökkenése a második negyedévben kezdődhet.

Ennek érdekessége, hogy a két év múlva esedékes fogyasztóiár-emelkedésben nagyobbnak tartják a maginflációt (3,1 százalék), mint a teljes áremelkedési indexet. Erre az évre 5,7 százalékos, 2008-ra 3,4 százalékos maginflációt vár az MNB. A jegybank inflációs várakozásaiban nagyfokú bizonytalanság van, olvasható a monetáris tanács üléséről készült közleményben.

A dezinfláció lassulását az olajárak jelentős emelkedésével, ezzel párhuzamosan a gázártámogatás leépítésével magyarázza az MNB. A magasabb infláció irányába mutat a versenyszféra gyors bérkiáramlása is, amely a jegybank szerint "középtávon bizonyosan nem konzisztens az árstabilitással".

Az MNB inflációprognózisa azzal a feltételezéssel készült, hogy az euró árfolyamának éves átlaga idén 247,6 forint, jövőre és 2009-ben 246 forint lesz. A jegybank februárban még 253,8 forintos euróárral számolt.

Másként alakul a deficit

Az MNB jelentése szerint az államháztartás hiánya egészen más pályán alakul, mint ami a Brüsszelnek benyújtott konvergenciatervben szerepel. A jegybank 2007-re csupán 6 százalékos deficitet vár – az uniós statisztikának megfelelő ESA-szemlélet szerint –, míg a konvergenciaterv 6,8 százalékkal számolt.

Hasonló a jövő évi prognózis is, akkor a kormány által mondott 4,3 százalék helyett 4 százalék lehet a hiány. A 2007-re és 2008-ra vonatkozó előrejelzést az MNB a korábban vártnál gyorsabb bevételnövekedéssel indokolja. A monetáris tanács megjegyzi: a "kedvező képet azonban árnyalja, hogy a GDP-arányos bevételek hosszabb távon várható csökkenése miatt a későbbi célkitűzések teljesülését kockázatok terhelik".

A kormány által várt 2009-es 3,2 százalék helyett az MNB 3,5 százalékot mond. A monetáris tanács üléséről kiadott közlemény is kiemeli: "a költségvetés 2009-es kiadási előirányzatainak teljesüléséhez a konvergenciaprogramban foglalt célkitűzéseket megalapozó intézkedésekre van szükség".

Nem fogunk dübörögni

A jegybank előrejelzése szerint a gazdasági növekedés idén 2,5 százalékos, jövőre 2,8 százalékos, 2009-ben 3,4 százalékos lesz. A magyar gazdaság lassulását a lakossági fogyasztás visszaesésével és a fiskális konszolidációval magyarázzák.

A lakossági fogyasztásban az MNB 0,8 százalékos visszaesést vár – az első negyedéves béradatok ellenére is –, amelyet jövőre 0,6, 2009-ben 1,8 százalékos növekedés követhet. Igaz, a reáljövedelmek alakulását ezzel párhuzamosan határozza meg a jelentés. E szerint idén 2,8 százalékkal csökkennek, jövőre és 2009-ben 2,3 százalékkal nőnek a reálkeresetek.

Az export idén még dinamikusan bővülhet. Az MNB 15,3 százalékos kivitelbővülést vár, amelyhez az import 12,2 százalékos növekedése társulhat. Jövőre tovább tart az export túlsúlya az import fölött: a kivitel 11,8, a behozatal 10,7 százalékkal bővülhet. A külkereskedelem változása még 2009-ben is nagyjából egyensúlyban lesz, akkor a kivitel 9,5, a behozatal 9,4 százalékkal nőhet.

A jelentés szerint folytatódik a külső finanszírozási igény csökkenése. Ennek GDP-arányos értéke a 2005-ös 6 százalékról idén 3,3 százalékra mérséklődhet, majd jövőre már csak 2,3, míg 2009-ben 1,8 százalék lesz ez a mutató.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?