Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Megatranzakció a hazai ingatlanpiacon

2008.09.19. 15:36
A D&B Real Estate 59 millió euróért vásárolta meg a Fadesa Hungariától a 2000 lakást és üzletet magában foglaló Danubio Park nevű beruházást. Az eladó anyavállalata csődben, de több másik, a magyar piacon érdekelt ingatlanfejlesztő is bajban van.

A D&B Real Estate Kft. 59 millió euróért vásárolta meg a Fadesa Hungaria Zrt.-től a Danubio Park nevű beruházást – tudta meg a Portfolio.hu. A 11 hektáros terület Budapesten a Duna partján, a Foka-öbölben található, jelenleg az első ütem építése folyik, a 362 lakásos épületet Duna Terasz Lakópark néven 2009. adják át.

A Martinsa-Fadesa 2006-ban vásárolta meg a vízparti építési telket, amely korábban ipari területként funkcionált, így jelentős területrendezési munkálatokat is végeztek. Mint ismeretes, a Fadesa Hungaria Zrt. anyacége, a spanyol Martinsa-Fadesa csődvédelmet kért idén júliusban, a cég magyar leányvállalata ez után döntött úgy, hogy értékesíti legnagyobb magyarországi beruházását, a Duna Plaza mögötti, Duna-parton található 3000 lakásos projektet.

A spanyol ingatlanfejlesztő óriás csődbe jutásakor a Fadesa Hungária még azt közölte, hogy a cégcsoport magyar tagjának működését semmilyen módon nem érintik az anyavállalatnál zajló folyamatok, bár szakértők már akkor is arról beszéltek, hogy a magyar leányvállalat vélhetően nem tudja majd függetleníteni magát a történtektől, s a hatalmas adósságokat felhalmozó cég hitelezői vagy a cég csoportban esetleg fantáziát látó új befektetetők beleszólhatnak a forgatókönyvbe. Úgy vélték, hogy a megnyugtató közlés ellenére tehát továbbra is erősen kérdéses a még kezdeti fázisban lévő projektek sorsa, a budapesti Central Passage-é, a 2000 lakásos Danubio Parké, a siófoki Riviéra Parké, illetve a még csak tervezés alatt álló csepeli gigalakóparkké.

Úgy tűnik, a félelmüket kifejezőknek lett igazuk, s a Fadesa hatalmas kiárusításba kezdett. A magyarországiak mellett szinte az összes közép-európai (bolgár, cseh, lengyel, román) érdekeltségétől próbál szabadulni a nemrég még igen aktív óriáscég. Az értékesítendő ingatlanok listáján hotelek, irodák, lakások és földterületek szerepelnek.

A Portfolio.hu értesülései szerint nem a Fadesa az egyetlen bajban lévő  piaci szereplő. Más ingatlanfejlesztők, például a pesti tőzsdén is jegyzett prágai központú Orco és az osztrák ImmoEast is szabadulna magyar és régiós projektjeitől.