Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Megatranzakció a hazai ingatlanpiacon

2008.09.19. 15:36
A D&B Real Estate 59 millió euróért vásárolta meg a Fadesa Hungariától a 2000 lakást és üzletet magában foglaló Danubio Park nevű beruházást. Az eladó anyavállalata csődben, de több másik, a magyar piacon érdekelt ingatlanfejlesztő is bajban van.

A D&B Real Estate Kft. 59 millió euróért vásárolta meg a Fadesa Hungaria Zrt.-től a Danubio Park nevű beruházást – tudta meg a Portfolio.hu. A 11 hektáros terület Budapesten a Duna partján, a Foka-öbölben található, jelenleg az első ütem építése folyik, a 362 lakásos épületet Duna Terasz Lakópark néven 2009. adják át.

A Martinsa-Fadesa 2006-ban vásárolta meg a vízparti építési telket, amely korábban ipari területként funkcionált, így jelentős területrendezési munkálatokat is végeztek. Mint ismeretes, a Fadesa Hungaria Zrt. anyacége, a spanyol Martinsa-Fadesa csődvédelmet kért idén júliusban, a cég magyar leányvállalata ez után döntött úgy, hogy értékesíti legnagyobb magyarországi beruházását, a Duna Plaza mögötti, Duna-parton található 3000 lakásos projektet.

A spanyol ingatlanfejlesztő óriás csődbe jutásakor a Fadesa Hungária még azt közölte, hogy a cégcsoport magyar tagjának működését semmilyen módon nem érintik az anyavállalatnál zajló folyamatok, bár szakértők már akkor is arról beszéltek, hogy a magyar leányvállalat vélhetően nem tudja majd függetleníteni magát a történtektől, s a hatalmas adósságokat felhalmozó cég hitelezői vagy a cég csoportban esetleg fantáziát látó új befektetetők beleszólhatnak a forgatókönyvbe. Úgy vélték, hogy a megnyugtató közlés ellenére tehát továbbra is erősen kérdéses a még kezdeti fázisban lévő projektek sorsa, a budapesti Central Passage-é, a 2000 lakásos Danubio Parké, a siófoki Riviéra Parké, illetve a még csak tervezés alatt álló csepeli gigalakóparkké.

Úgy tűnik, a félelmüket kifejezőknek lett igazuk, s a Fadesa hatalmas kiárusításba kezdett. A magyarországiak mellett szinte az összes közép-európai (bolgár, cseh, lengyel, román) érdekeltségétől próbál szabadulni a nemrég még igen aktív óriáscég. Az értékesítendő ingatlanok listáján hotelek, irodák, lakások és földterületek szerepelnek.

A Portfolio.hu értesülései szerint nem a Fadesa az egyetlen bajban lévő  piaci szereplő. Más ingatlanfejlesztők, például a pesti tőzsdén is jegyzett prágai központú Orco és az osztrák ImmoEast is szabadulna magyar és régiós projektjeitől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?