Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nincs menekvés az ingatlanadótól

2007.02.15. 11:41
A kormány már döntött: 2008-tól lesz ingatlanadó – mondta csütörtöki tájékoztatóján a pénzügyminisztérium államtitkára. Tátrai Miklós arra reagálva közölte ezt, hogy kedden megírtuk: koalíciós csúcsegyeztetés volt a miniszterelnöknél, mert az SZDSZ csak az adórendszer teljes átalakítása esetén támogatja az ingatlanadót, noha azt már beígértük Brüsszelnek.

A kormány már döntött: 2008-tól lesz ingatlanadó. Nincs koalíciós feszültség, a kormány döntését mind a két kormánypárt irányadónak tartja – mondta az államtitkár. Tátrai Miklós felhívta a figyelmet, nem a hiány további csökkentését fogja szolgálni az új adó, amelyről a konvergenciatervben azt állítottuk, bevezetését eldöntötte a kormány, és az abból származó bevétel elérheti a GDP 0,3 százalékát.

A 60 milliárd forintos bevétel nélkül is teljesülne ugyanis a deficitcsökkentés a pénzügyi államtitkár szerint. Amennyiben bevezetik az ingatlanadót, az abból befolyó bevételből lehetőség nyílik a más adónemekből keletkező bevételek csökkentésére – fogalmazott Tátrai. Ezen a ponton tehát közelít az elképzelés az SZDSZ elvárásához, de az ingatlanadó miatt máshol bekövetkező adócsökkentés távolról sem nevezhető adóreformnak.

Az Index kedden szerzett tudomást arról, hogy a pénzügyi tárca szakértőinek bevonásával koalíciós csúcsegyeztetés volt a miniszterelnöknél, miután az SZDSZ csak teljes adóreform esetén támogatná az ingatlanadót. A kisebbik koalíciós párt választási programjában tavaly olyan elképzelés szerepelt, hogy a személyi jövedelemadóból legyen levonható az értékalapú ingatlanadó, vagyis csak a nem adózott pénzből származó ingatlan után kelljen adózni.

Tátrai Miklós arról is beszámolt, hogy az államháztartás éves hiányára vonatkozó előrejelzést nem változtatta meg a szerdán napvilágot látott inflációs és GDP-adat. Az államtitkár szerint így továbbra is 1582 milliárd forint a deficitre vonatkozó előirányzat, ám az első negyedéves hiánycél 42 milliárddal csökkent. Ez 60 milliárd forintos bevételi és 18 milliárdos kiadási többletből tevődik össze.