Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Nincs menekvés az ingatlanadótól

2007.02.15. 11:41
A kormány már döntött: 2008-tól lesz ingatlanadó – mondta csütörtöki tájékoztatóján a pénzügyminisztérium államtitkára. Tátrai Miklós arra reagálva közölte ezt, hogy kedden megírtuk: koalíciós csúcsegyeztetés volt a miniszterelnöknél, mert az SZDSZ csak az adórendszer teljes átalakítása esetén támogatja az ingatlanadót, noha azt már beígértük Brüsszelnek.

A kormány már döntött: 2008-tól lesz ingatlanadó. Nincs koalíciós feszültség, a kormány döntését mind a két kormánypárt irányadónak tartja – mondta az államtitkár. Tátrai Miklós felhívta a figyelmet, nem a hiány további csökkentését fogja szolgálni az új adó, amelyről a konvergenciatervben azt állítottuk, bevezetését eldöntötte a kormány, és az abból származó bevétel elérheti a GDP 0,3 százalékát.

A 60 milliárd forintos bevétel nélkül is teljesülne ugyanis a deficitcsökkentés a pénzügyi államtitkár szerint. Amennyiben bevezetik az ingatlanadót, az abból befolyó bevételből lehetőség nyílik a más adónemekből keletkező bevételek csökkentésére – fogalmazott Tátrai. Ezen a ponton tehát közelít az elképzelés az SZDSZ elvárásához, de az ingatlanadó miatt máshol bekövetkező adócsökkentés távolról sem nevezhető adóreformnak.

Az Index kedden szerzett tudomást arról, hogy a pénzügyi tárca szakértőinek bevonásával koalíciós csúcsegyeztetés volt a miniszterelnöknél, miután az SZDSZ csak teljes adóreform esetén támogatná az ingatlanadót. A kisebbik koalíciós párt választási programjában tavaly olyan elképzelés szerepelt, hogy a személyi jövedelemadóból legyen levonható az értékalapú ingatlanadó, vagyis csak a nem adózott pénzből származó ingatlan után kelljen adózni.

Tátrai Miklós arról is beszámolt, hogy az államháztartás éves hiányára vonatkozó előrejelzést nem változtatta meg a szerdán napvilágot látott inflációs és GDP-adat. Az államtitkár szerint így továbbra is 1582 milliárd forint a deficitre vonatkozó előirányzat, ám az első negyedéves hiánycél 42 milliárddal csökkent. Ez 60 milliárd forintos bevételi és 18 milliárdos kiadási többletből tevődik össze.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!