Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Búcsú az ingatlanadótól?

2007.05.31. 07:53
Lélekben már leszámoltak a kormánypárti képviselők azzal, hogy jövőre sor kerülhetne komolyabb adóreformra. A kormányfő által kezdeményezett versenyképességi kerekasztal a javaslatait várhatóan ősszel teheti meg, így januárra csak a kis adók körüli egyszerűsítés marad reformként.

Teljesen képlékeny a helyzet, így ma megjósolhatatlan, hogy lesz-e komoly adóreform januártól, mondta a Napi Gazdaságnak a pénzügyminisztérium egy szakértője. Nem arról van szó, hogy a koalíciós pártok huzakodnának egymással, még a két pártnak külön-külön sincs egységes koncepciója, így nem is tézisekről vitatkozunk – jellemezte a helyzetet a szakértő.

Ha kicsi a hiány, nincs reform

A pénzügyminisztériumban úgy látják, hogy a kormánypártok hezitálását tovább erősítheti egy jó féléves államháztartási eredmény – ha a deficit jól alakul, akkor szinte lehetetlen lesz komoly változásokról dönteni, fogalmazott a lap forrása. A szocialisták is egyre gyakrabban hangoztatják, hogy nincs bevételi kényszer, így az adórendszer átszabásának csak akkor érdemes nekiállni, ha az egy hatékonyabb rendszert szül.

Ugyanakkor nagyon kell arra vigyáznunk, hogy ezek a változtatások még véletlenül se hozzák hátrányos helyzetbe azokat a rétegeket, amelyeket nem akarunk tovább terhelni � szól a nagyobbik kormánypárt magyarázata. A legnagyobb és mindenkit izgató kérdés az ingatlanadó, már csak azért is, mert ennek 2008. januári bevezetése a jelenleg érvényes konvergenciaprogramban is szerepel.

Jövőre aligha lesz ingatlanadó

Ugyanakkor annak esélye ma már közel egyenlő a nullával � még ha ősszel egyáltalán ilyen javaslat a parlament elé kerül is �, hogy az ingatlanadó bevezetésére 2008 januárjában sor kerüljön � mondták a szocialisták �, akik szerint abban az esetben gyorsulhat fel az adóreform, ha a Gyurcsány Ferenc kormányfő által életre hívott versenyképességi kerekasztal adószekciója június végén előáll konkrét javaslataival.

Ennek azonban kicsi az esélye, ugyanis a munka még az elején tart � hűtötte le gyorsan várakozásokat Zara László, az adószekció vezetője, illetve a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Zara szerint reálisan ősszel teheti meg javaslatait a kerekasztal és akkor is inkább hosszú távú, 2009�2010-ben életbe léptethető javaslatok várhatóak.

A kerekasztal munkája során megfogalmazódott, hogy a vagyoni és a forgalmi típusú adók növelhetőek, a béreket terhelő adókat pedig csökkenteni kell. Döntés még nincs � hangsúlyozta Zara �, de a vita során az kiderült, hogy az iparűzési adó sokaknak nem tetszik, ám az ingatlanadó körül is sok a tisztázatlan a kérdés, arról nem is beszélve, még az sem egyértelmű, hogy adottak-e a feltételei egy igazságos ingatlanadó bevezetésének.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!