Valér
2 °C
8 °C

Szigorúan ellenőrzött ingatlanközvetítők

2005.09.23. 08:28
Működési engedélyhez kötné az ingatlanközvetítést a Magyar Ingatlanszövetség a szakma jogszabályi feltételeire tett javaslatcsomagjában, értesült a Napi Gazdaság. A piac szereplői szerint a letisztulási folyamat már enélkül is elkezdődött.
Hamarosan elkészül az a javaslatcsomag, amelyben a Magyar Ingatlanszövetség (Maisz) ajánlást tesz az egyes ingatlanszakmai szolgáltatások gyakorlásának jogszabályban rögzített feltételeire az Országos Lakás és Építésügyi Hivatalnak (OLÉH), értesült a Napi Gazdaság.

A két fél még júniusban állapodott meg a közös munkáról, amelynek keretében az ingatlanszövetség részt vesz a szabályozó előkészítésében. A Maisz által kidolgozott tervezet legfontosabb eleme olyan szervezet felállítása, jelen elképzelések szerint egy közhasznú társaság volna, amelynek feladata az ingatlanközvetítők felügyelete, mondta el a gazdasági lapnak Salamon Adorján, a MAISZ közvetítői albizottságának elnöke, az Eston International Rt. elnök-vezérigazgatója és társtulajdonosa.

A tervek szerint az ingatlanközvetítést működési engedélyhez kötnék, s csak olyan vállalkozás végezhetne ilyen tevékenységet, amelyik megfelel a törvényi előírásoknak. A felállítandó szervezet ellenőrizné le a cégeket, adná ki - illetve adott esetben vonná vissza - a licenceket, valamint monitoringtevékenységet is végezne, így szűrve ki a tisztességtelen piaci szereplőket. A működési engedély pénzbe kerül majd, ennek összegéről azonban még nincs elképzelés.

A befolyt díjat a szervezet működési költségeire, illetve az ingatlanos szakma képzésére fordítanák. Ingatlanközvetítéssel elvben most is csak az foglalkozhat, aki részt vett egy hat hónapos OKJ-s képzésen és szerepel a szakmai névjegyzékben, ám ezt jelenleg senki sem ellenőrzi. Egy új társaság bejegyzésénél a cégbíró a vállalkozás vezetőjétől bekérheti a tanfolyam elvégzését igazoló dokumentumot, a cégnél alkalmazott többi ingatlanközvetítő viszont még ennyi "veszélynek" sincs kitéve.

Az ingatlanközvetítők tevékenységének szabályozására ugyan a legtöbb piaci szereplő szerint szükség van, ám a letisztulási folyamat már ettől függetlenül is elkezdődött, s a kóklerek lassan kikopnak a szakmából. Magyarországon még mindig a rengeteg kis hatásfokkal működő, területileg specializált iroda a tipikus, az elmúlt két évben azonban látványosan előretörtek a profizmust képviselő franchise-rendszerek, derül ki a lakóingatlanok közvetítésével foglalkozó Otthon Centrum Rt. felméréséből.

A magyarnál fejlettebb piacokon a kis irodák fokozatos háttérbe szorulása után ma már a franchise-rendszerbe betagozódott irodák bonyolítják a forgalom nagy részét. A hazai piac nyugati minta szerinti átalakulása már elkezdődött - ezt tükrözi a tranzakciók számának növekedése -, a közvetítői munka elfogadottságával és az ingatlanirodák iránti bizalom erősödésével a közvetítők részaránya fokozatosan emelkedik.

Van is hová fejlődni: Nyugat-Európában a közvetítők több mint 70 százalékkal részesednek a forgalomból, az Egyesült Államokban több mint 90 százalékkal, Magyarországon viszont még csak 20 százalékkal. Az ingatlanközvetítői piac azonban összességében nálunk is bővül, ezzel párhuzamosan az Otthon Centrum szerint gyorsan csökken majd a szereplők száma.