Auguszta
-7 °C
0 °C

Ezentúl is el lehet adni a jó lakásokat

2006.07.26. 13:36
Az elhelyezkedés, az ár és a környék infrastruktúrája döntő szempont a lakásvásárlásnál. Számít a kilátás és az is, hogy mennyi ideig süt be a nap. Átlagos igényszintű családi házat 180 ezer, közepes igényszintű lakóparki lakást 200 ezer forintból lehet felépíteni négyzetméterenként - a fajlagos árakat a Kontroll Kft. számította ki.

A jó minőségű lakásokat kínáló fejlesztőknek nem kell a kereslet visszaesésétől tartaniuk az Engel Group gyorsjelentése szerint. A Ecostat kedden megjelent Ingatlanbarométere arra a következtetésre jutott, hogy a jó helyen fekvő új lakások gond nélkül eladhatók, míg a "rossz" helyre építetteknél árcsökkenéssel kell számolni. A lakásokat Győrben és Budapesten építő Engel Group gyorsjelentésében az áll: a minőség is értékesítést gyorsító tényező.

Az elemzés szerint nyáron többen érdeklődnek az északi fekvésű lakások iránt, mint télen. Ennek ellenére ez a kérdés csak harmadrangú döntési szempont, ha valaki vásárlásra szánja el magát. Továbbra is az a fontos, hol helyezkedik el a lakás, és hogy milyen áron vásárolható meg. Másodsorban az dönti el a kérdést, hogy a vevők számára milyen infrastrukturális előnyöket kínál a környék (gyorsan el lehet-e jutni a munkahelyre, van-e a környéken iskola, óvoda stb.).

Kilátás, napsütés, légkondi

Az elhelyezkedés, az ár és a környék infrastruktúrája 80 százalékban befolyásolja a vevőt. Az egyre élesedő versenyben a "maradék" 20 százalékra is nagy hangsúlyt kell fektetniük a beruházóknak. Ilyen szempont például, hogy milyen a kilátás a lakásból, napsütötte déli vagy árnyékos északi fekvésű-e.

Az Engel Group nemzetközi tapasztalatai azt mutatják, szinte mindig döntési szempont, hogy mennyi ideig süt be a nap a lakásba, de a befektetési céllal vásárlók már kevésbé figyelnek erre.

A nyári hónapokban a vásárlók jobban odafigyelnek a légkondicionálókra is. Két azonos lakás közül inkább azt választják, amelyik rendelkezik ilyen berendezéssel. A KSH adatai szerint ma még minden 100 lakásból csak kettőben található klíma, de az arány az új lakások építésével folyamatosan növekszik. Ma már minden ötödik új lakásba szerelnek berendezést.

180 ezer és 200 ezer

Átlagos igényszintű családi házat 180 ezer, közepes igényszintű lakóparki lakást 200 ezer forintból lehet felépíteni négyzetméterenként - ezeket a fajlagos árakat már a Kontroll Kft. számította ki. Nemrégiben jelent meg a Magyar Mediprint Szakkiadó gondozásában a Mit mennyiért? című kiadvány a Kontroll Kft. építőipari költségbecsléseivel. A könyv végén táblázatok tartalmazzák, mennyibe kerül egy négyzetméternyi családi-, társasházi, vagy éppen lakóparki lakás felépítése.

Berényi Péter, a Kontroll Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, az átlagos számok mögött tételes költségvetések sokasága áll, amelyeket ez év elejei anyagárakkal kalkuláltak. Fontos még tudni, hogy a fajlagos árakban nem szerepel a telek, vagy annak arányos részének az ára.

Kategóriák

A családi házakat három kategóriába sorolja a költségbecslés: átlagos igényszintűek (100 négyzetméter alapterület alatt, illetve felett, ez utóbbinál két kocsibeállásos garázzsal), illetve luxus családi ház, amely 200 négyzetméternél nagyobb, és a több beállásos garázs mellett úszómedence is van az épületben. Kulcsra készen a kisebb családi ház négyzetméterét 200 ezer, a nagyobbat 180 ezer forintból lehet kihozni, míg a luxus családi ház fajlagos ára 270 ezer forint - telekár nélkül.

A társasházak fajlagos előállítási árát közepes és magas igényszintre kalkulálta a Kontroll Kft. az első esetben 180 ezer, a másodikban 220 ezer forint a négyzetméterenkénti ár. A lakóparki lakások előállítási árát szintén közepes és magas igényszintre kalkulálták. Az első fajlagos költsége 200 ezer, a másodiké 240 ezer forint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!