Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Tíz százalékkal nőtt az ipar teljesítménye

2004.07.07. 11:53
Elemzők szerint a második félévben is jelentős gazdasági növekedés várható, ám ronthatják az összképet a növekvő olajárak. A fejlődés fő előmozdítója az erősödő export.
Az ipari termelés az előzetes adatok szerint az idén májusban a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint 0,7 százalékkal nőtt az előző havi, és - munkanaptényezővel korrigálva - 9,9 százalékkal emelkedett a tavaly májusi szinthez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.

Erősödött

Kiigazítatlan számok alapján a termelés a 2003 májusit 7,1 százalékkal haladta meg, az első öt hónapban 9,8 százalékkal emelkedett. Az ipari termelés 2004 áprilisában 9,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, s a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. Tavaly májusban az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal emelkedett.

Az ipari termelés májusi növekedési üteme a várakozásoknak megfelelően, kedvezően alakult a megkérdezett elemző, kutató szerint. Némethné Pál Katalin, a GKI Gazdaságkutató Rt. munkatársa elmondta, hogy az év hátralévő részében is az eddigihez hasonló, tíz százalék körüli növekedést vár.

Javuló kilátások

Az iparban tavaly ősszel megindult töretlen fejlődés mozgatója az export, emellett azonban a belföldi értékesítés is bővülni kezd. A kutató szerint bár a magyar beszállítások arányát alacsonynak tartják, az exportőrök mégis jelentős keresletet jelentenek a hazai iparvállalatok számára.

Az export dinamikája az év hátralévő részében is fennmaradhat, amit a magyar gazdaság fő piacainak - Németország, Ausztria, Olaszország - konjunktúrajelzései is alátámasztják. Az ipari termelés növekedését tovább lendítheti a következő években a megugrott feldolgozói beruházások termelésbe lépése. Figyelmeztetett azonban, hogy ezek egy része egyszerűen a korábban elmaradt beruházások pótlása.

Marad az ütem

Barcza György az ING Bank Rt. elemzője is azzal számol, hogy fennmarad az ipari termelés magas növekedési üteme. Hozzátette ugyanakkor, hogy a GDP növekedésében a második negyedévben kismértékű csökkenés várható az első negyedéves 4,2 százalékos mutatóval szemben. Az elemző szerint a második három hónapban a GDP 3,9 százalékkal bővülhet, a következő negyedévekben azonban gyorsulhat a növekedés.

Indoklásként Barcza György arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén az első negyedévben, több egyszeri tétel is hozzájárult a GDP növekedési ütemének bővüléséhez, példaként említette az autópálya építéseket. Barcza György szerint a második negyedév visszafogottabb növekedését az elsősorban a magas olajár miatti visszafogottabb európai konjunktúraindexek is alátámasztják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!