Nem növekedett idén a sörfogyasztás

2002.10.04. 11:40
Fordulat következett be a szomjoltó italok piacán: a tavalyi csökkenés után az idén újra növekszik a szénsavas üdítőitalok és a gyümölcslé fogyasztása. A sörnél stagnálást mutatnak az idei első hét hónap adatai, a múlt évi hasonló időszakhoz képest - tette közzé a GfK Piackutató Intézet.
A GfK megállapítása szerint az élelmiszerek közül megint az ásványvíz forgalma nő a legnagyobb mértékben. A fellendülés oka a fogyasztói szokások változása mellett a hőmérsékleti rekordokat döntő meleg február és a nyár eleji kánikula.

A legnagyobb mennyiséget a háztartások sorrendben ásványvízből, szénsavas üdítőitalból, sörből és gyümölcsléből fogyasztják. Ásványvízből január és június között a háztartások fogyasztásának növekedés üteme mennyiségben 22, értékben pedig 27 százalék a múlt évi hasonló időszakhoz képest.

Inkább gyümölcslevet iszunk

A szomjoltó italok fogyasztása a háztartásokban együttesen meghaladta értékben a 90 milliárd forintot. Szénsavas üdítőitalból az idei növekedési ütem eddig 15, értékben pedig 16 százalékos.

Sörből a növekedés üteme a háztartások fogyasztásában idén január-júliusban mennyiségben 1, értékben pedig 9 százalék. A gyümölcslé fogyasztásánál ebben az évben 3 százalékos növekedést regisztráltak a háztartásokban, értékben pedig plusz 14 százalékot.

A szomjoltó italok fogyasztása a háztartásokban értékben idén valószínűleg meghaladja a 100 milliárd forintot. Értékben a háztartások fogyasztása a szomjoltó italok közül legnagyobb sörből, majd sorrendben a szénsavas üdítőital, gyümölcslé és ásványvíz következik.