Szabolcs
20 °C
35 °C

300 milliárdos a júniusi hiány

2008.07.08. 17:34
Bár a megszokottól eltérően rosszabb lett a költségvetés havi egyenlege júniusban, az első féléves adatok tükrében még így is bizakodásra van ok. Tavaly ilyenkor az egész éves deficit jóval nagyobb aránya már összejött. Júniusi hiánnyal az éves deficit kétharmadánál járunk, de a második félévben több a bevétel és kevesebb a kiadás.

Alig maradt el 300 milliárd forinttól a büdzsé hiánya a múlt hónapban. A 297 milliárdos deficit némiképp meghaladja a Pénzügyminisztérium alig három hete közzétett, 281 milliárdos prognózisát. (Az elmúlt közel három esztendőben az volt a megszokott, hogy a pénzügyi tárca által prognosztizáltnál jobban alakult a havi szaldó, alig fordult elő egy-két kivétel ez alól.) Az előrejelzettnél rosszabb egyenleg döntő részben a legnagyobb alrendszer, a központi költségvetés számlájára írható, a bevételek 8 milliárddal múlták alul a tervezettet, a kiadások ugyanennyivel haladták meg a reméltet. Az első blikkre amúgy relatíve magas hiány magyarázata, hogy a mögöttünk hagyott hónapban utalták a negyedéves áfafizetőknek járó visszaigényelt általános forgalmi adót.

Ezzel a félév végéig 722 milliárdnyi hiány halmozódott fel. Ez több tekintetben is táplálja a költségvetési gazdálkodással kapcsolatos óvatos bizakodást. Egyrészt, ez nem éri el az egész éves, 1110 milliárdos deficitelőirányzat kétharmadát, bár a legfrissebb előrejelzésben szereplő, 1080 milliárdos terv 67 százalékát teszi ki. Márpedig tavaly ennél kevésbé jól állt a büdzsé az első félév végén, akkor a végleges deficit 78 százaléka halmozódott fel. Másrészt, abszolút számokban kifejezve mindezt: tavaly a második félévben 290 milliárd forintos deficit jött össze, idén a még aktuális terv szerint 360 milliárdnak kellene összejönnie ahhoz hat hónap alatt, hogy az egész éves cél teljesüljön. Ha nem kezd el durva osztogatásba a kormány, vagy nem kerül be valami egyszeri tétel az államháztartási egyenlegbe, akkor könnyen a terven belül leszünk. (A büdzsé tudvalevően év elején kiadástúlsúlyos, vagyis a kiadások az év első harmadában-negyedében az időarányosnál jóval magasabbak, az év második felében viszont az adófeltöltésnek, jutalmak kifizetésének, karácsonyi vásárlásnak köszönhetően meglódulnak a bevételek. Magyarán: az év második felében az államháztartási egyenleg jobb lehet az elsőben megfigyeltnél.)

Ez pedig azt erősíti - amint arra már korábban felhívtuk a figyelmet -, hogy különösebb erőfeszítés nélkül a konvergenciaprogramban vállaltnál, 4 százalékos GDP-arányos hiánynál kisebb lehet a deficit. Erre utal egyébként egy nemrég megjelent statisztika is. Mindez persze akkor igaz, ha - mint írtuk - a biztató költségvetési folyamatok láttán, illetve azok ellenére a politika nem kezd el költekezni.