Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Maradt a kamat, nincs meglepetés

2007.08.27. 14:00
Elmaradt a meglepetés, a monetáris tanács az elemzői várakozásoknak megfelelően a június vége óta 7,75 százalékos irányadó kamat szinten tartása mellett döntött. Az infláció kevésbé csökkenhet, a forint meggyengült, így hiába a növekedés drasztikus visszaesése – érveltek előre a döntés mellett az elemzők. Ugyanígy indokolt az MNB is.

Az elemzők közül volt, aki már áprilisban sem tartott volna kizártnak csökkentést, májusra többen fogadtak is volna, de végül júniusig kellett várni arra, hogy a 2006 októberében elért 8 százalékos szintről elinduljon lefelé a jegybanki kamat. A forgatókönyv azóta ismételte magát: előbb júliusra, majd augusztusra lehetett szinte biztosra venni, hogy az immár 7,75 százalékos mérték tovább csökken, de a döntéseket közvetlenül megelőző felmérésekben már dőltek a várakozások. A múlt héten az elemzők döntő többsége már arra számított, mai ülésén is a tartás mellett határoz a monetáris tanács.

Ha nem lett volna felfordulás a pénzpiacokon... 

A legutóbbi hetekben a kamatpálya egészére vonatkozó kép már nem változott érdemben: az év végére 7 százalékos kamatszintet várnak az elemzők, amelyet három vágással érhetünk el. Az augusztus mellett szólt volna olyan megfontolás is, hogy kéthavonta, egyenletesen lehetne levinni a kamatot, de ennél azért akadnak jelentősebb megfontolások.

Alapvető elbizonytalanító tényező volt, hogy az aszálykárok miatt kieső mezőgazdasági termelés miatt jelentős élelmiszerár-emelés várható az ősszel, ami akkor befolyásolja majd negatívan az inflációt, amikor az - a tavalyi adóemelések bázisba kerülésével - elindulna lefelé. Ezt ellensúlyozza, hogy a minden várakozást alulmúló, bokrosi mélypontra süllyedő gazdasági növekedési adat inflációs hatása (a fogyasztás, a kereslet visszaesése miatt) legalább inflációs szempontból kedvező.

Az elemzői várakozásokat az utolsó pillanatokban mégis a forintot bedöntő, az amerikai másodlagos jelzálogpiacról induló, de az egész globális rendszert elérő zavar befolyásolta a leginkább. A forint hétfőn már erősebben kezdett, az euró ára valamivel 256 forint felett alakult, de a múlt héten sokszor 260 felett járt a szint. Márpedig ez önmagában is inflációs kockázat, különösen annak figyelembe vételével, hogy a jegybank 246-os árfolyam mellett készítette legutóbbi inflációs prognózisát.

A monetáris tanács is ugyanígy gondolkodik

Lényegében ugyanezeket a tényezőket vette figyelembe a monetáris tanács a kamatdöntéskor. Röviden: ha nem lett volna az utóbbi napok nemzetközi pénzpiaci turbulenciája, akkor csökkenhetett volna a ráta. Ezt az üzenetet hordozza mind a kamatülés után kiadott közlemény, mind a Simor András jegybankelnök által sajtótájékoztatón elmondottak. A vártnál gyengébb gazdasági növekedés a dezinfláció irányába hat, csakúgy, mint a versenyszektorban a bérnövekedési ütem mérséklődése. A testületet a mezőgazdasági termékek drágulása sem nagyon zavarta volna. A közlemény egyértelmű e tekintetben: ezt átmeneti tényezőnek gondolja az MNB, s mint tudjuk, az átmeneti jellegű áringadozásokra nem reagál a jegybank.

A pénzpiaci zavar azonban mindent felülírt. A tanács azzal indokolta a kamat szinten tartását, hogy "a nemzetközi befektetői környezet jelenlegi nagyfokú bizonytalansága fokozott óvatosságot indokol a monetáris politikai döntésekben." Kilátásba helyezték azonban, hogy ha ennek vége, akkor júniushoz hasonlóan ismét lazíthatnak.