Natália
1 °C
7 °C

7,5 százalék maradt a kamat

2007.10.29. 14:14
A szeptemberi vágás után most maradt 7,5 százalék a kamat. Bár voltak érvek a csökkentés mellett, az elemzők többsége ezt várta. A tartás emeli a jegybank hitelességét is.

Továbbra is 7,5 százalék az jegybanki kamat, a monetáris tanács legközelebb november végén dönthet arról, csökkenti-e a rátát. A testület júliusban mérsékelte először a kamatot, akkor 8-ról 7,75 százalékra. Az újabb negyedszázalékos lépésre szeptemberig kellett várni. A döntés nem hozott meglepetést: bár az infláció csökkent, a korábban vártnál rosszabb a pálya, és a kockázatok is emelkedtek. Az elemzők többsége az utóbbi hetekben így már a tartás mellett érvelt.

Alapvető változásnak tűnik a jegybanki kommunikációban, hogy az eddig egyszeri sokként kezelt, az inflációs pálya egészét megdobó élelmiszerár-emelkedést már a középtávú célok befolyásolására alkalmas tényezőként tekinti az MNB. A monetáris tanács közleménye szerint az élelmiszerár-infláció részben a rendkívüli időjárási tényezők következménye, de az áremelkedésben a nemzetközi kereslet tartós emelkedése is szerepet játszik. Ugyanakkor leszögezik: a maginfláció egyéb tételei nem utalnak további inflációs nyomásra.

A legutolsó kamatdöntő ülés óta napvilágot látott új adatok és a pénzügyi piaci fejlemények fényében a monetáris tanács továbbra is azt valószínűsíti, hogy 2009-ben elérhető a 3 százalékos inflációs cél. Ebben az is szerepet játszik, hogy a gazdaság növekedése tartósan elmarad az elmúlt években tapasztalttól. Az inflációs cél elérésének azonban feltétele, hogy az egyszeri áremelkedések ne vezessenek a várakozások tartós megemelkedéséhez. A tanács közleményében utal rá: látnak lehetősége a kamat csökkentésére, de továbbra is óvatos politikát kívánnak folytatni.

Az elemzők ezt várták

A Reuters által megkérdezett 27 elemzőből 14 a 7,5 százalékos kamat szinten tartását, 12 0,25 százalékpontos csökkentését, 1 válaszadó a kamatszint 0,5 százalékos mérséklését várta. Ilyen erős megosztottság régen volt tapasztalható. Az elemzők jelentős része az elmúlt két hétben "állt át" a tartás mellé a portfolio.hu felmérésében: a választ adó 18 elemző közül 10-en vártak tartást, hatan negyedszázalékos csökkentést, két elemző azonos valószínűséget rendelt a két kimenetelhez.

Akik tartást vártak, azt emelték ki: az inflációs kilátások nem túl biztatóak (főként az élelmiszer- és olajárak miatt), a bérdinamikáról megjelent friss adatok sem egyértelműek, és a jövő évi bérajánlással kapcsolatos tárgyalások kimenetele sem világos; mindez óvatos kamatpolitikát tesz indokolttá. Mivel az MNB is ezeket a tényezőket emelte ki mint figyelemmel kísért kockázatokat, a vágásról többen úgy vélekedtek, az eddigi jegybanki kommunikációval szembemenő lépés lenne, amely így a monetáris politika hitelességét kérdőjelezné meg.

Egy hónapos kivárást és novemberi csökkentést indokolhatott az is, hogy addigra a monetáris tanácsnak rendelkezésére áll az új inflációs jelentés, amelyre hivatkozva minden döntést jobban meg lehet indokolni.

A csökkentés mellett érvelők a kedvező, bár a korábban vártnál rosszabb szeptemberi inflációs adattal (az augusztusi 8,3-ról 6,4 százalékra mérséklődött az ütem) és a forint erejével vértezhették fel magukat. Ugyanakkor az állampapír-piaci hozamgörbéket nézve a piac már korábban be is árazta a negyedszázalékos csökkentés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?