Béla
12 °C
27 °C

Kusza kamathelyzet

2004.04.02. 09:28
Meglehetősen eltérően vélekednek az elemzők a hétfői kamat-csökkentés esélyeiről. A csaknem biztos vágástól a biztos tartásig szóródnak a vélemények.
Nagyon különbözően ítélik meg a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők a monetáris tanács hétfői ülésén várható kamatdöntés lehetőségeit. Csütörtök reggelig egyszerűbbnek tűnt a helyzet, ám a tegnapi nyitáskor azonnal gyengülni kezdett a forint, így - bár a piac beárazott 100 bázispontos vágást - kicsit kuszálódott a helyzet.

Vágnak vagy nem vágnak

Az elemzői vélemények alapján azonban a vágásnak nagyobb esélyt lehet adni, mint a tartásnak. Nagyon valószínű, hogy a monetáris tanács csökkenti a kamatot, amennyiben az euró a mostani 248-249 forintos sávban marad - vélekedett Samu János, a Concorde elemzője. A szakértő a piac által vártnál azonban kisebb, 50 bázispontos vágásra számít. A jelenlegi kondíciók fennmaradása esetén nem nyúl a kamathoz a jegybank - mondta Trippon Mariann, a CIB Bank makroelemzője. Szerinte a magyar devizának 245-247 forintos eurókurzusig kellene erősödnie ahhoz, hogy az MNB mérsékelje az alapkamatot. Mindazonáltal az elemző úgy vélekedik, hogy erre a következő néhány hónapban sor kerülhet.

Kis kamatcsökkentésnek ad nagyobb esélyt Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő elemzője, aki 50 százalékos eséllyel játszana 25-50 bázispontos csökkentésre, és 40 százalékot tenne arra, hogy nem történik semmi hétfőn. A fennmaradó 10 százalék a megerősödő forint melletti nagyobb - 100 bázispont vagy afeletti - mérséklésé. Azt azonban hangsúlyozta az elemző, hogy pénteken, illetve hétfőn délelőtt még sok minden történhet, ami alapvetően módosíthatja a várakozásokat.

Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője is inkább csökkentésre számít, de szerinte sem lehet biztosra venni. A következő hetekben nagyon valószínű, hogy csökkenti a kamatot az MNB, ám az egyáltalán nem biztos, hogy ezt hétfőn meg is teszi. Az elemző csökkentés esetén 50-100 bázispontos vágásra számít. Megfogalmazódott olyan vélemény is, miszerint bár nagy az esélye az 50 pontos csökkentésnek, most, hogy mindenki várja, nem vág az MNB - a Monetáris Tanács szeret kiszámíthatatlan lenni.

Abban azonban egyetértettek az elemzők, hogy a forint árfolyamát, s így a kamat szintjét nem befolyásolja, hogy a héten rekordosztalék kifizetéséről - tehát a szokásosnál nagyobb profitkivétről - jelentek meg hírek. Ez egyrészt átmeneti rövid távú változásokat okozhat a forint árfolyamában, másrészt legkorábban a júniusi-júliusi fizetési mérlegben jelenhet meg, ám addig sokat változhat a forintkurzus - ráadásul akkor már a negyedéves fizetési mérlegadatok is ismertek lesznek.